WUh stelt externe vertrouwenspersoon beschikbaar tegen grensoverschrijdend gedrag

– Maatschappelijke organisatie die geen vertrouwenspersoon hebben, of dit binnen hun organisatie nog niet geregeld hebben, kunnen hiervoor terecht bij de WUh in Winterswijk. De WUh heeft twee vertrouwenspersonen die dit voor elke Winterswijkse maatschappelijke organisatie in kunnen vullen.

Voor nogal wat organisaties loont het zich niet of nauwelijks om een eigen interne vertrouwenspersoon aan te stellen. De rol en positie van een interne vertrouwenspersoon binnen organisaties kan soms ingewikkeld zijn. Een externe vertrouwenspersoon in plaats van of soms ook naast een interne vertrouwenspersoon verlaagt in veel gevallen de drempel voor leden en bestuursleden om naar een vertrouwenspersoon te gaan. Daarom is het mogelijk om daarover met de WUh een overeenkomst af te sluiten waarmee leden van organisaties voor langere tijd verzekerd zijn van klachtafhandeling door een vertrouwenspersoon. Leden en of bestuursleden kunnen rechtstreeks en geheel vertrouwelijk met deze vertrouwenspersonen contact opnemen.

Besturen van organisaties die het nog niet geregeld hebben kunnen contact opnemen met de WUh. Men krijgt hiervoor van de WUh een statuut toegestuurd. Zodra het bestuur van de organisatie met dit statuut akkoord gaat, wordt er door de WUh een overeenkomst opgesteld. Na ondertekening hiervan kunnen de leden gebruik maken van de vertrouwenstelefoon en of de vertrouwens E-mail van de WUh. Men kan dan een beroep doen op een manlijke of een vrouwelijke vertrouwenspersoon. Het is aan de persoon in kwestie om deze keuze te maken. Daarnaast kan men zich via de website van de Winterswijkse Uitdaging melden. https://winterswijkseuitdaging.nl/meldpunt-vertrouwenspersoon

De taken vertrouwenspersoon zijn uiteraard zeer belangrijk, ook is geheimhouding natuurlijk van groot belang. Voor een goede uitvoering van de taken van een vertrouwenspersoon is het van belang dat deze onafhankelijk zijn of haar werk kan doen. Voor een externe vertrouwenspersoon is dat in de regel makkelijker dan voor een interne vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon moet in alle rust en vertrouwen gesprekken kunnen voeren. Ook moeten de gegevens op een plek bewaard kunnen worden die voor derden niet toegankelijk is. Uiteraard moet de organisatie vertrouwen hebben in de aanstelling van een externe vertrouwenspersoon. Ook kan een organisatie kiezen voor twee vertrouwenspersonen, een interne en een externe.

Voor meer info over een vertrouwenspersoon is te vinden op de website www.vpwinterswijk.nl. Inloop bij Boogiewoogie van maandag tot en met m donderdag tussen 09:00 en 12:00 uur, Roelvinkstraat 2.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-01-30 06:07:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.