WUh staat stil bij Wereldvluchtelingendag: oproep voor vrijwilligerswerk bij vluchtelingenhulp

– In verband met Wereldvluchtelingendag doet WUh een aantal oproepen voor vrijwilligerswerk die verband houden met vluchtelingen.

Hulp bij inburgering bestaat uit dat je als vrijwilliger de nieuwkomer alle belangrijke organisaties in Winterswijk laat zien. Je gaat een keertje mee naar de bibliotheek, het gemeentehuis of naar het ziekenhuis. Het doel is dat de nieuwkomer deze locaties uiteindelijk zelfstandig kan vinden. Daarnaast leer je de nieuwkomer meer over de Nederlandse cultuur. Als de nieuwkomer er voor openstaat, ga je een keer samen koffiedrinken met de buren van de nieuwkomer. Je helpt zo de nieuwkomer ook in het vergroten van zijn sociale kring.

In het totaal ben je een aantal maanden verbonden aan een nieuwkomer. Daarna kun je een andere nieuwkomer begeleiden of er voor kiezen om een vriendschappelijk contact aan te gaan met de nieuwkomer die je hebt begeleid. Spreekt je dit aan? Neem dan contact met ons op.

Fietslessen

In het Vrijheidspark bij de Post, wordt op donderdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur fietsles gegeven aan nieuwkomers. Veel nieuwkomers kunnen niet fietsen, omdat dit in hun land van herkomst niet vanzelfsprekend is. Het is belangrijk dat ze dit snel leren om hun mobiliteit te vergroten en deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven in Winterswijk. We zoeken vrijwilligers die willen helpen met het geven van fietslessen. Ook bij fietslessen is hulp nodig.

Kletsplek Nieuwkomers

De Kletsplek is een activiteit voor nieuwkomers in het gebouw van Stichting ’t Kreil aan de Dingstraat, op de woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en de donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Het is de bedoeling om de taal beter te leren spreken, de voertaal is daarom Nederlands. Het is geen formele taalles, maar een laagdrempelige en informele manier om de Nederlandse taal beter te leren door elkaar te ontmoeten, met elkaar te praten over allerlei onderwerpen en samen activiteiten te doen. Tevens is het een sociale bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen en het geeft afleiding en ontspanning, met koffie of thee en vaak door deelnemers zelfgebakken lekkers erbij. Deelnemers aan de Kletsplek komen onder verschillende landen. Het programma is afwisselend en afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en interesses van de vrijwilligers.

Voor meer info over deze vacatures of ander vrijwilligerswerk kun je van maandag tm donderdag tussen 09:00 en 12:00 uur bij Boogiewoogie, Roelvinkstraat 2 binnen komen lopen. Bellen kan ook telefoonnummer 0543 – 200026. Mailadres info@wuhwinterswijk.nl.

Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-11 09:43:45


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.