Wolvengebied breidt uit naar het oosten: ‘Maak me meer druk om teken’

VORDEN – Inmiddels zijn er negen roedels wolven in Nederland, waarvan zeven op de Veluwe. Maar onderzoekers van de Wageningen University & Research (WUR) zeggen dat het daar niet bij blijft.

Vooral het noorden en oosten van het land blijken aantrekkelijk voor wolven. “Afgelopen tijd zijn ze al op andere plekken aangetroffen, bijvoorbeeld in Vorden. Dat is terug te vinden in de kwartaalrapportages van Bij12”, vertelt wolvenexpert Glenn Lelieveld van Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging.

Ook schapenhouder Hans uit Eibergen woont in een gebied waar de wolf zich wel eens zou kunnen vestigen. Nu al hoort de boer verhalen dat de wolf gespot wordt in de Achterhoek. “Een paar maanden geleden is er bij Winterswijk nog een wolf overreden door een trein.”

Dit maakt een gebied aantrekkelijk

Maar wat maakt een gebied aantrekkelijk voor de wolf? “Wolven stellen geen hoge eisen”, zegt Lelieveld. “Ze hebben bosjes nodig om in te verstoppen en er moeten in het gebied reeën voorkomen, zodat ze kunnen jagen. Ook belangrijk is dat er weinig mensen in een gebied zijn.”

Wel zegt de wolvenexpert erbij dat een wolf nooit lang op één plek blijft. “Sommigen blijven bijvoorbeeld een paar maanden, maar lopen dan weer door.”

Geen zorgen

Boer Hans maakt zich vooralsnog geen zorgen: “Waarom zou ik me zorgen moeten maken?”, vraagt de boer zich af. Ik zie zoveel mensen die in de natuur wandelen en zich geen zorgen maken om teken. Daar zou ik me meer druk om maken”, zegt de schapenhouder.

Zelf heeft Hans zijn schapen al jaren veiliggesteld. “Ik heb mijn schapen al dertig jaar achter een correct raster. Maar boeren doen vaak niks aan afrasteringen, behalve als er iets ergs gebeurt op z’n erf. Er lopen nog genoeg schapen rond achter een raster van twee draden.”

Advies

Zijn advies: “Zorg goed voor je vee. Je hebt een bedrijf, een verantwoordelijkheid. Je moet vroegtijdig maatregelen nemen.”

Bij12 geeft namens de Provincie adviezen over wat boeren kunnen doen om hun dieren te beschermen. “Maar het is wel zaak dat de overheid de mensen en boeren goed ondersteunt. Op dit moment worden er wel materialen gesubsidieerd, maar men mag daar maar één keer gebruik van maken en er zit een maximum bedrag op van 20.000 euro”, aldus Lelieveld.

De gebieden waar de wolf zich in de toekomst kan vestigen. – Foto: NOS

Geschreven door Anton Adelaar op 2024-05-19 16:01:48


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.