Meer boerderijen voorzien van luiken door LEADER-project

LICHTENVOORDE – Het door de Boerderijenstichting Achterhoek georganiseerde Luikenproject is bijna afgerond. In de zeven deelnemende gemeenten Doetinchem, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Berkelland, Oost Gelre, Aalten en Winterswijk zijn tot nu toe 43 boerderijen voorzien van opgeknapte of nieuwe luiken. De eigenaren zijn erg blij met het resultaat. De Achterhoek is weer wat mooier geworden.

Begin 2023 begon de uitvoering van het LEADER-Achterhoek Luikenproject van Boerderijenstichting Achterhoek. Bij de 43 deelnemers in de hiervoor genoemde zeven gemeenten gaat het om zo’n 450 luiken en een totale investering van ruim 220.000 euro.

Luiken weer interessant

Vroeger hadden alle boerderijen in de Achterhoek luiken. De bewoners hielden hiermee in de winter de kou en in de zomer de hitte buiten. Veel luiken zijn in de afgelopen decennia verdwenen, omdat de isolatie van de boerderijen steeds beter werd. Luiken waren hiervoor niet meer nodig. Daar kijken we vanwege de energietransitie nu anders tegenaan.

Boerderijenstichting Achterhoek vindt het belangrijk dat het karakter van het Achterhoekse landschap behouden blijft. Luiken horen bij de boerderijen. Behalve nuttig, zijn ze beeldbepalend voor oude boerderijen. Met het Luikenproject van de Achterhoekse Boerderijenstichting wordt het beeld van weleer teruggebracht.

Echter, voor de boerderij-eigenaren zijn luiken een grote kostenpost. Dankzij de ondersteuning vanuit LEADER-Achterhoek en van de gemeenten in dit gebied konden zij de luiken aan hun historische boerderij vervangen, herstellen of opnieuw terugbrengen in originele staat. En wat blijkt, zo tegen het eind van het project, de Achterhoek is weer een stuk mooier geworden. Dat wordt in juni gevierd met een afsluitende bijeenkomst met de deelnemers aan het Luikenproject en een aantal genodigden.

De opgeknapte boerderijen

Op de website van de boerderijenstichting staan al die boerderijen afgebeeld met een foto van het aanzicht van het woongedeelte. Ook is te zien dat de deelnemers verspreid zijn over de Achterhoek.

www.bsachterhoek.nl.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-05-19 12:50:23


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.