Wisseling van de wacht bij Dinxpers carillon

– Dertig jaar carillon in Dinxperlo en beiaardier Jan Willem Achterkamp die dit bijzondere instrument op marktdagen vijftien jaar lang bespeelde. Hij neemt afscheid. Bauke Reitsma vervangt hem.

Sinds 1993 heeft de dorpskerk in Dinxperlo een carillon. Het carillon kwam tot stand op initiatief van de toenmalig burgemeester van Dinxperlo Van As. Dit naar aanleiding van een afspraak tussen burgemeester van As en de industriekring Dinxperlo.
“Burgemeester, wanneer u een rondweg voor elkaar krijgt stellen wij 100.000 gulden beschikbaar voor een carillon in de toren van de Dorpskerk”. Het resultaat van deze afspraak is de plaatsing van een carillon in de dorpskerk van Dinxperlo dat met 50 klokken tot de omvangrijkste van ons land gerekend mag worden.

Het carillon neemt in Dinxperlo een bijzonder plaats in, het hoort bij Dinxperlo. Het is in 1993 gerealiseerd naast de schenkingen uit het Dinxperlose bedrijfsleven door schenkingen van de inwoners van Dinxperlo. Het is daarom echt een instrument van Dinxperlo voor Dinxperlo. Naast bespelingen tijdens de vrijdagmiddagmarkt klinken de klokken elk kwartier.

Eerste beiaardier

Op 18 september 1993 vond de eerste bespeling plaats door beiaardier Roel Smit. Het werd een feestelijk concert waar de muziekverenigingen Psalm 150 en Pr. Beatrix uit Dinxperlo aan meewerkten.
Het carillon is inmiddels een vanzelfsprekendheid in Dinxperlo. Veel inwoners hebben als leerling van een van de basisscholen het carillon bezocht. Er is ook een speciaal een lespakket voor ontwikkeld.
In september 1993 is Roel Smit benoemd tot beiaardier van Dinxperlo. Hij heeft tot zijn pensioen elke vrijdagmiddag een uur gespeeld tijdens de weekmarkt.

Jan Willem Achterkamp

Per 1 januari 2008 is zijn plek overgenomen door Jan Willem Achterkamp. Ook hij speelt op de vrijdagmiddag tijdens de weekmarkt. Helaas niet meer wekelijks maar op de eerste en derde vrijdag van de maand.
Jan Willem Achterkamp heeft in 2015 het Dinxperlo’s Beaardboek geschreven. Het eerste exemplaar is tijdens de Open Monumentendag overhandigd aan de wethouder van cultuur van de gemeente Aalten, Henk Rijks.

Nieuwe beiaardier

Op 1 september 2023 stopt Jan Willem Achterkamp na 15 jaar als beiaardier van Dinxperlo. Er is een vervanger gevonden. Bauke Reitsma, Stadsbeiaardier te Almere, Baarn, Bathmen, Deventer en Weesp, gaat zijn taak overnemen. Bauke speelt op de eerste en derde vrijdagmiddag van de maand vanaf 15.30 uur. Hij gaat vol enthousiasme aan de slag. Het idee is om in de toekomst inwoners meer te betrekken bij het bespelen van carillon zoals bijvoorbeeld het aanvragen van verzoeknummers. In de komende maanden zal dit verder vorm krijgen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-18 11:37:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.