Waar de naam ‘bo(c)kbier’ van het krachtige herfstbiertje vandaan komt

– In het Mekka van bieren Groenlo heeft stadsbierbrouwerij Brouwersnös in een samenwerking een nieuw bokbier gebrouwen. Dat gebeurde met de Duitse brouwerij uit Einbeck waar ooit de classificatie ‘bockbier’ ontstond.

Tussen de twee brouwerijen bestaat een hechte samenwerking en waaruit een nieuw type bokbier is ontstaan. “Deze prachtige collab (zo noemen brouwers dat) wordt in beide landen verkocht en gedronken. Het etiket van het bockbier is dan ook tweetalig, waarop beide historische kerkgebouwen uit Groenlo en Einbeck een plekje kregen”, zo vertellen de brouwers uit Groenlo.

“Velen van ons denken nog altijd dat bockbier iets met een bok of geit te maken heeft: helemaal niks. De naam bockbier komt van deze Duitse Brauerei, uit Einbeck dus. Het bier uit Einbeck werd in Middeleeuws dialect verbasterd tot Aonpock, werd later Ainbock en ten slotte tot Bockbier en bij ons bokbier genaamd.”

Het allereerste bockbier ter wereld werd dus gebrouwen in Einbeck, al in 1378, meer dan 600 jaar geleden. Daarom mogen ze zich met recht noemen: Die Mütter aller Bockbiere. “Om die reden zijn we er bij Brouwersnös echt wel een beetje trots op om samen deze collab te brouwen.” Bokbier is vanaf half september verkrijgbaar.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-18 08:27:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.