Winterswijk voldoet aan ‘dringend beroep’ COA: 500 in plaats van 400 vluchtelingen in azc

– Winterswijk houdt voorlopig 500 vluchtelingen in het azc en voldoet daarmee aan een ‘dringend beroep’ van het COA. De proef met 100 extra asielzoekers wordt tot minimaal 1 september volgend jaar verlengd.

Het college van Winterswijk heeft wel een harde afspraak gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA): mocht er in de buurt te veel overlast ontstaan van asielzoekers, dan gaat de capaciteit terug naar 400 vluchtelingen. “Dan wordt de afspraak ontbonden”, zei wethouder Elvira Schepers dinsdagavond. “Dat hebben we de omwonenden in het overleg ook laten weten. Ik hoop dat het COA haar lesje heeft geleerd en de afspraken nu wel nakomt.”

Brief

Een delegatie vanuit de omwonenden is dinsdagavond ingelicht door wethouder Elvira Schepers. De buurt rondom het azc heeft dinsdagavond een brief in de bus gehad van de gemeente, waarin tevens wordt vermeld dat er nog meer afspraken zijn gemaakt met het COA.

Zo zijn óók de extra 100 plekken alleen bestemd voor gezinnen en mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap. En: ‘Niet-kwetsbare’ mensen uit veilige landen worden niet geplaatst.’ “Dat wil zeggen: alleenstaande mannen uit veilige landen hebben we liever niet op het azc”, aldus Schepers.

Activiteitencentrum

De omwonenden worden uiterlijk 1 maart volgend jaar ingelicht over de voortgang van de opvang, dus of er na 1 september 2023 voor 400 of 500 bewoners voor het azc wordt gekozen. In de afspraken met het COA is tevens opgenomen dat er een activiteitencentrum komt voor de bewoners van het azc.

Schepers: “Dat moet veel overlast voorkomen. Denk maar aan de avonden dat er buiten djembé wordt gespeeld. Dat geluid draagt ver. Daarbij is het ook zo dat je dan bij slecht weer voor kinderen een speelplek binnen hebt.”

De wethouders sprak van een ‘goed gesprek’ met het omwonenden comité. “Ze zijn kritisch en dat is normaal, maar ik ben blij dat ze openstaan voor de afspraken die zijn gemaakt. Dat doet het COA in heel Nederland niet, maar dit is het enige open azc zonder hekken en slagboom. Het azc gaat op in de buurt. En ik wil heel dicht bij de buurt blijven staan, ik neem hun klachten serieus.”

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-11 20:10:19


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.