Winterswijk verwijdert omgekeerde vlaggen en linten

– De gemeente Winterswijk is woensdagmorgen begonnen met het verwijderen van de omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen en linten om bomen. De actie is afgestemd met de provincie omdat er ook vlaggen en linten op provinciale wegen hangen.

Hoewel het college van burgemeester en wethouders begrip heeft voor de onvrede van de boeren en ook in gesprek is met hen, is besloten de omgekeerde vlaggen weg te halen. ‘Deze omgekeerde vlaggen worden door sommige inwoners als kwetsend en onwenselijk ervaren’, zo is op de website van de gemeente Winterswijk te lezen.

Neutraal

Bovendien druist het ophangen van de vlaggen tegen de regels in: ‘Het ophangen van deze vlaggen is niet toegestaan volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het college is van mening dat de openbare ruimte neutraal dient te zijn.’

Het ophangen van de omgekeerde vlaggen door de boeren is overgewaaid vanuit de zeevaart; schepen in nood hingen vroeger de vlag – als noodsignaal – omgekeerd op. Winterswijk volgt met het verwijderen van de omgekeerde vlaggen de gemeente Bronckhorst, die dat al eerder deed.

De gemeente Winterswijk denkt nog na over een nieuwe bestemming voor de verwijderde vlaggen.

Bekijk ook ons liveblog over de boerenacties.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-07-27 14:11:20


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.