Winterswijk gaat terug in de kersttijd van Jan Willink

– Komend weekend gaat Winterswijk terug in de kersttijd van Jan Willink met het kerstfestijn dat de titel ‘Kerst op de Lappenbrink’ heeft meegekregen. Het wordt met acteurs, figuranten, muzikanten en zangers vorm gegeven rond het centrum van Winterswijk. De straatjes van de Lappenbrink zijn een deel van het sfeervolle decor. Zondag is er aansluitend een kerstmarkt in de winkelstraten. Het evenement is de afsluiting van het herdenkingsjaar 1572, waarbij het ontstaan -de geboorte- van Nederland wordt gevierd. Burgemeester Joris Bengevoord doet mee als burgervader uit die tijd.

Bezoekers worden meegenomen naar het verleden en schetsen het leven in Winterswijk en omstreken in de jaren rond 1850 tot 1900. Tijden waarin vrijheden zoals wij die nu kennen niet vanzelfsprekend waren en bevochten werden. Waarin vrouwen nog geen stemrecht hadden en nauwelijks een opleiding genoten en het verschil tussen arm en rijk groot was. Het is voor de beeldvorming de tijd van Jan Willinks tijdgenoot Charles Dickens, bekend van de boeken over Oliver Twist en de verfilming daarvan. De boeken over Oliver Twist waren een stil protest tegen de wantoestanden in de Engelse samenleving en tegen kinderarbeid in de ‘workhouses’. Jan Willink een textielfabrikant in Winterswijk en was van grote betekenis voor de textielindustrie en de komst en ontwikkeling van het spoornetwerk in de Achterhoek en Twente. Hij zat ook in de gemeenteraad van Winterswijk. Als regionale afgevaardigde pleitte hij in de Tweede Kamer voor de belangen van Achterhoek en Twente.

Het is voor de beeldvorming de tijd van Jan Willinks tijdgenoot Charles Dickens, bekend van de boeken over Oliver Twist en de verfilming daarvan

Acteurs, figuranten, muzikanten, zangers en zangeressen nemen het publiek mee in de geschiedenis. Getracht wordt het publiek te laten inzien dat de vrijheden die voor ons zeer vanzelfsprekend zijn, helemaal niet zo vanzelfsprekend waren. Personage Jan Willink gaat met zijn pamfletten door het dorp voor de realisatie van het spoor en in de straten is het verschil tussen arm en rijk duidelijk zichtbaar. “We proberen het leven in de tijd van Jan Willink te schetsen en na te spelen. Daarin zullen ook de vrijheden die de textiel, het spoor en politiek brachten of bevochten zijn, centraal staan. Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd na te denken over de in Nederland verworven vrijheden. Vrijheden die elders in de wereld nog altijd niet vanzelfsprekend zijn. Maar ook het verschil tussen arm en rijk in deze tijd. Waar er vroeger wellicht gebedeld werd, is er nu de voedselbank, de kledingbank en andere vangnetten”, zo laat de organiserende werkgroep achter ‘Kerst op de Lappenbrink weten.

Voorstelling over Jan Willink

Op zaterdag om 13.00 uur start het evenement met carillonmuziek door Wim Ruessink in de Jacobskerk. Dit is ook het startmoment van de doorlopende voorstelling over het leven van Jan Willink. De voorstelling wordt geregisseerd door Richard Sprokkereef. Acteur Johan Kersjes uit Lichtenvoorde vertolkt de rol van Jan Willink in het geheel. De Lappenbrink is decor voor figuranten in 19e eeuwse kostuums, acteurs, historisch materiaal, koren, muzikanten en her en der een eet- en drinkkraam. Dit alles in een magische kerstsfeer.

Winterswijk gaat terug in de kersttijd van Jan Willink – Foto: John ter Haar

Meer over Jan Willink

Willink was van grote historische betekenis voor Winterswijk en de regio. De Willinks kwamen als Doopsgezinde vluchtelingen vanuit Duitsland naar Winterswijk en stichten hier verschillende grote textielfabrieken, waaronder de Tricot en de Batavier. Onder leiding van Jan Willink groeide de Batavier uit tot één van de grotere textielfabrieken in Winterswijk en bracht daarmee veel werkgelegenheid en economische vrijheid voor veel Winterswijkse huishoudens. Willink zette zich ook in voor de aanleg van een spoorwegnet in de Achterhoek en verbond daarmee Winterswijk met de Randstad en Duitsland. In 1878 reed de eerste trein van Zutphen naar Winterswijk. Zowel goederen als personenvervoer van en naar Winterswijk was nu een feit. De Achterhoek kwam daarmee uit het isolement en middels deze ontsluiting was er de vrijheid van reizen. Naast textielindustrieel en grondlegger van het spoor was Willink ook politiek actief, op zowel lokaal, provinciaal als op landelijk niveau in de Tweede Kamer der Staten Generaal. Daarmee staat hij voor ons ook symbool voor vrijheid in politieke keuze.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-12-15 19:24:57


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.