Winterswijk doneert 1 euro per inwoner voor financiële hulp aan slachtoffers aarbeving in Syrië en Turkije

– Tijdens de komende raadsvergadering van donderdag 16 februari dienen alle fracties gezamenlijk een motie in. In deze motie roepen ze het college van burgemeester en wethouders op tot financiële hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Het voorstel is om via Giro555 van de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties per inwoner 1 euro bij te dragen, afgerond op 30.000 euro. Het college ondersteunt dit voorstel van de gemeenteraad van harte.

In de nacht van zondag 5 op maandag 6 februari werden Syrië en Turkije getroffen door een zware aardbeving. Er zijn duizenden doden te betreuren. Vele mensen zijn dakloos geworden, raakten gewond of worden nog vermist.

Vlag halfstok

Om medeleven te tonen hing tot en met woensdag 8 februari de vlag halfstok bij het gemeentekantoor en het raadhuis van de gemeente Winterswijk. Wethouder Metaal-ten Dolle heeft dinsdag 6 februari contact gelegd met de Syrische en Turkse gemeenschappen in Winterswijk om dat medeleven over te brengen.

Ondersteuning inwonerinitiatief

De Turks sociale culturele vereniging Sihhat is een initiatief gestart voor inzameling van hulpgoederen en geld voor het rampgebied in zowel Turkije als Syrië. Zij hebben hierover nauw contact met erkende hulpinstanties. De gemeente heeft Sihhat gevraagd naar hun behoefte aan hulp en ondersteuning. Burgemeester Bengevoord: “Die behoefte bleek groot. Er spelen praktische vraagstukken, waarvoor Stichting de Winterswijkse Uitdaging hen nu ondersteunt”.

Dorpsgenoten in onzekerheid

Behalve praktische hulp is ook veel geld nodig: “Het gaat om geld voor onderdak, medische hulp, eten, drinken en allerlei andere hulpgoederen. Het college is dan ook blij met het voorstel van de gemeenteraad”. De burgemeester weet dat veel dorpsgenoten in onzekerheid zitten over het lot van hun familie en vrienden in het rampgebied: “De gemeenteraad en het college wensen hun veel sterkte toe”.

Geschreven door 1Achterhoek op 2023-02-15 18:18:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.