40-jarige toneelvereniging ’t Buurtschap speelt Sil de Strandjutter

– De tijd vliegt, inmiddels bestaat toneelgezelschap ’t Buurtschap al weer 40 jaar. In de loop der jaren zijn allerlei voorstellingen de revue gepasseerd, komedies, thrillers, musicals, openluchtspelen, maar ook het serieuzere werk schroomt men niet.

In de jaren 80 was ‘Sil de strandjutter’, bekend van het boek en de serie uit de jaren 70, het eerste toneelstuk met een serieuzere ondertoon die op de planken gebracht werd. Later zouden er nog velen volgen.

Om het 40 jarig bestaan te vieren speelt ’t Buurtschap wederom ‘Sil de strandjutter’ op 17, 18 en 30 maart in het Buurtschapshuis Sinderen, aanvang 19:30 uur. Kaarten voor deze voorstelling kunnen gereserveerd worden via www.tbuurtschap.nl.

‘Sil de strandjutter’ is een toneelstuk naar het gelijknamige boek van Cor Bruijn, bewerking door H.N. Booy en F. Drost.

Het verhaal speelt zich af op het van de rest van Nederland afgesloten Terschelling aan het eind van de 19e eeuw. Sil Droeviger, boer in Oosterend, vult zijn inkomen voor zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw Jaakje en zoons Jelle en Wietse, aan met strandjutten.

Op een dag steekt er een sterke storm op en redt Sil een meisje uit een gezonken Zweedse sloep, terwijl de moeder verdrinkt. Sil neemt het meisje mee naar huis en voedt het op als zijn eigen dochter. Hij noemt haar Lobke, net als hun dochtertje dat vlak na de geboorte is overleden. Het meisje wordt zijn oogappel.

De drie kinderen groeien op tot jonge volwassenen. De broers zijn elkaars tegenpolen: Jelle is een vrije vogel, die graag met de meisjes stoeit en Wietse is zachtmoedig, rustig en doordacht.

De mensen moeten het er maar zien te rooien met hun goed en hun kwaad, dat wordt bepaald door de zee. De zee die geeft.. En de zee die neemt….

Geschreven door redactie 1Achterhoek op 2023-02-15 18:11:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.