Winterswijk Armoede Vrij werkt in armoedebestrijding samen met WUh

WINTERSWIJK – Door grote bezuinigingen stopte eind 2023 voor de gemeente Winterswijk ook de opgave om Winterswijk in 2040 armoedevrij te krijgen. Het sociale domein drukte te veel op de financiën van Winterswijk Voor Stichting Platvorm Winterswijk Armoedevrij 2040 betekent dat ze met een stuk minder aan (financiële) middelen hun werk moeten doen. In de Winterswijkse Uitdaging, de WUh, vinden ze nieuwe wegen.

Het kost Winterswijk Armoedevrij meer inspanningen om de ingezette beweging op gang te houden, vertelde voorzitter Helma de Graaff in het radioprogramma 1Achterhoek Actueel. “Er wordt steeds meer bezuinigd en er komen minder middelen vrij. En het vervelende is dat de middelen die er zijn, de mensen die het nodig hebben, dikwijls geen weet hebben waar mogelijkheden liggen of zijn. Dikwijls zit schaamte in de weg.” Voorts zei de Graaf dat armoede er niet zou moeten zijn en onaanvaardbaar is wat alle reden geeft om armoede in Winterswijk te blijven aanpakken. Meestal wordt armoede doorgegeven aan de volgende generaties. Kinderen die in armoede opgroeien hebben een stuk minder ontwikkelingskansen. Dat maakt het zeer moeilijk om uit de armoede te komen. “We zouden juist daarom de kinderen uit de armoede moeten helpen. Onze gezamenlijke taak is de generatiearmoede te doorbreken”, aldus Helma de Graaff.

Het platform heeft in die strijd een nieuwe samenwerking gevonden met de WUh. Deze vrijwilligersorganisatie is de schakel tussen verschillende initiatieven en instanties die zich bezighouden met de bestrijding van armoede. “De WUh verzorgt Automaatje, waarvan mensen gebruik kunnen maken om met de auto ergens naar toe te kunnen. Het Benefiets-initiatief geeft mensen een goede fiets en onderhoud deze. Daarnaast kennen we in Winterswijk Humanitas, de kerken en Sociaal Steunpunt. Je kan op veel vlakken dus wat doen.”

De schaamte doorbreken kan alleen door persoonlijk contact te hebben met de mensen. Daarmee kun je de problemen voor een groot deel verhelpen, aldus de Graaf. In Winterswijk is een wijkregisseur actief die de wijken ingaat. Alleen deze is genoodzaakt nog maar één wijk in te gaan. Voor de andere wijken is deze functie wegbezuinigd. Samenwerking met andere initiatieven is nodig.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-03-07 10:56:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.