Wielrenner Rob Harmeling eindgast bij Tour de Mariënvelde

– Niemand minder dan wieleranalist Rob Harmeling zal op zondag 24 juli de prijzen uitreiken van de 39e Tour de Mariënvelde 2022. De 57-jarige oud-wielrenner is een regelmatige gast in de Avondetappe van de NOS waar hij al jarenlang de etappes analyseert. In Mariënvelde is Harmeling de hoofdgast in de setting van een wielercafé. Hij wordt geïnterviewd door Peter Valen.

De inwoner van Hellendoorn was zelf ook een verdienstelijk wielrenner. In 1986 werd hij wereldkampioen in de ploegentijdrit voor amateurs en 1989 werd hij beroepswielrenner. Eerst bij het Belgische Histor-Sigma, later maakte hij onderdeel uit van de Nederlandse TVM-ploeg. Rob Harmeling reed drie keer de Tour de France.

Wielerspel Tour de Mariënvelde

Tour de Mariënvelde is een wielerspel voor de liefhebber van dé Tour. Het spel is eenvoudig van opzet. Het is een poule waarin deelnemers 22 favoriete renners en drie reserves kiezen bij aanvang van de Tour de France. Bij elke etappe kunnen de deelnemers punten verdienen. Jaarlijks doen er tussen de 3500 en 4000 liefhebbers mee. Wie de meeste punten haalt is op de zondag van de finish van de Tour de France in Parijs, de winnaar van de Tour de Mariënvelde.

Aanvankelijk zou Gijs Leemreize, talentvol renner van Team Jumbo Visma en afkomstig uit Mariënvelde de prijzen uitreiken. Hij moest afzeggen omdat hij met de ploeg op trainingskamp is.

Tour de Mariënvelde heeft reeks van bekende wielrenners op de lijst van eregasten staan die in het verleden de prijzen kwamen uitreiken. Onder meer waren dat Thomas Dekker, Marianne Vos, Jan Janssen, Leontien van Moorsel en Gert Jacobs.

Over Rob Harmeling

In zijn debuutjaar werd Rob Harmeling 158e en laatste en daarom zal hij vast met plezier de Rode Lantaarn uitreiken aan de nummer 3355 van de 39e Tour de Mariënvelde. Een jaar later won hij de derde etappe in de Tour de France. Hij finishte als eerste in de etappe van Pau naar Bordeaux over een afstand van 210 km. Hij won de sprint van de kopgroep van acht renners voor Sammie Moreels en Massimo Ghirotto. In de zestiende rit van dat jaar moest hij de strijd staken. Twee jaar later deed hij voor de derde en laatste keer mee aan de Tour de France. In dat jaar werd hij uit de Tour gehaald door de wedstrijdleiding vanwege het hangen aan de ploegleiderswagen.

Na zijn wielercarrière werd Harmeling ondernemer en is hij in te huren als spreker bij events.

Zondagavond 24 juli 2022 is Rob Harmeling te gast in de BMV aan de Waalderweg 7 in Mariënvelde.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-07-18 14:55:52


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.