Enorme stapel gevonden voorwerpen na Zwarte Cross: ‘Veel telefoons’

– Terwijl het festivalterrein van de Zwarte Cross langzaam wordt afgebouwd zijn vandaag op het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde de gevonden voorwerpen binnengebracht. Tientallen bankpasjes, rijbewijzen, ID-kaarten, sieraden en andere spullen zijn er gevonden. Een hele berg, net als elk jaar.

“Het zijn dit jaar heel veel telefoons”, vertelt Inge van de Broek van de gemeente Oost Gelre. “Veel meer dan andere jaren.” Ook zitten er behoorlijk wat portemonnees, sleutels, sieraden, zonnebrillen en kledingstukken tussen de gevonden voorwerpen. “Zelfs een neusbril van Tante Rikie.”

Kijk hier welke voorwerpen op het Zwarte Cross terrein zijn gevonden:

“Verder veel ID-kaarten, rijbewijzen, een enkel paspoort en heel veel bankpasjes.” De gemeente moet de ID-kaarten helaas wel vernietigen. “Mensen die hun ID-kaart zijn kwijtgeraakt moeten een nieuwe aanvragen”, vertelt Van de Broek. “Rijbewijzen sturen we naar de RDW en zij beslissen wat ze er mee gaan doen.”

Bijzondere voorwerpen

Van de Broek verwacht dat de rest van de spullen veelal door de rechtmatige eigenaren worden opgehaald. “Kleding niet, dat blijft vaak liggen. Toch bewaren we alles drie maanden. Alles onder de 450 euro moeten we verplicht bewaren. Heeft de eigenaar zich dan niet gemeld, worden ze verwijderd.”

De medewerkers van de gemeente Oost Gelre wachten altijd in spanning af wat er binnenkomt, want soms zitten er hele bijzondere voorwerpen bij. “Wij hebben ooit een vogelkooi van twee meter hoog gehad met allemaal cd’tjes erin”, vertelt Van de Broek. “Ook die moet je gewoon drie maanden bewaren. Dit jaar zien we vooral de normale voorwerpen langskomen.”

Voorwerpen ophalen

Vanaf woensdag kunnen festivalbezoekers op de website van de gemeente Oost Gelre kijken of hun voorwerp is gevonden. “Mensen kunnen ons ook bellen om een afspraak te maken om langs te komen”, zegt Van de Broek. “Mensen die verder weg wonen kunnen via ILost een koerier de opdracht geven om hun gevonden voorwerp bij ons op te halen. Wij zorgen dat het pakketje klaar ligt en dan wordt het thuisbezorgd.”

Fietsen die zijn achtergelaten langs de openbare weg, of bij de fietsenstalling van het festivalterrein zijn maandag opgehaald door ROVA. De eigenaren kunnen langskomen op één van de kijkmiddagen bij de ROVA in Lichtenvoorde op woensdag 20 juli van 13.30 tot 16.30 uur of donderdag 21 juli van 13.30 tot 16.30 uur.

Bekijk hier alles van de Zwarte Cross.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-07-19 16:44:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.