Wie doodde Tonny ter Horst? ‘De mensen hier weten iets’

TERBORG – Het coldcaseteam van de politie Oost-Nederland schakelt de hulp van burgers in bij het onderzoek naar de dood van Tonny ter Horst. Hij werd 23 jaar geleden doodgeschoten bij een coffeeshop in Terborg. Ondanks veel aanknopingspunten zijn de daders nooit gevonden.

Tonny ter Horst overleed op 9 oktober 2000, op 34-jarige leeftijd, nadat hij op bezoek was geweest bij zijn broer en zus aan de Industrieweg in Terborg. Na een gezellige avond besloot hij nog even langs te gaan bij zijn buurman, die een coffeeshop in zijn woning runde.

Maar toen Tonny naar de coffeeshop liep, werd de coffeeshophouder overvallen door twee mannen. De overval mislukte en de daders namen de benen. Tijdens hun vlucht kwamen ze Tonny tegen en schoten hem neer. Hij overleed ter plekke.

De mensen hier weten iets, dat weet ik 100 procent zeker

Het misdrijf laat de broer van Tonny niet met rust, vertelde hij eerder tegen Opsporing Verzocht. “Hij is in de armen van mijn zus gestorven. Hij wilde nog wat zeggen, maar kon het niet meer. Het zijn gewoon zwijnen, die dat gedaan hebben. Dat ligt me al 23 jaar op mijn hart.”

Hij is ervan overtuigd dat de bevolking van Terborg er iets van weet. “Dat weet ik 100 procent zeker. Maar op dit moment zeggen ze nog niks.”

Rode BMW

Na Tonny’s dood werden twee mannen aangehouden, maar vrij snel weer vrijgelaten.

De daders reden in een rode BMW. Nadat Tonny werd doodgeschoten, probeerden ze in hun auto te stappen. Maar ze kregen de wagen niet open, waarna ze er rennend vandoor gingen. De BMW bleef achter.

De auto was een paar weken eerder gestolen in Doetinchem. Tussen de diefstal en de fatale schietpartij heeft de wagen een tijdje in Beek, op een kwartiertje rijden van Terborg, gestaan.

Deze auto lieten de daders achter. – Foto: Politie

Wandelaar vindt pistool

Een paar weken na de dood van Tonny vond een wandelaar op de Paasberg in Terborg een pistool. Het bleek het moordwapen, dat door de daders zo’n 1500 meter van de plaats delict was weggegooid.

De daders hadden destijds een leeftijd van eind 20, begin 30. Ze hadden een lichte huidskleur. Een dader sprak met een licht Achterhoeks accent en had zwart haar met een pony. De ander had een fors postuur en was blond.

'Er moeten mensen zijn die meer weten'

Ondanks de aanknopingspunten leverde het politieonderzoek naar de dood van Tonny niets op. In 2020 werd Tonny’s dood op de coldcasekalender geplaatst. Met succes, want er kwam ineens nieuwe informatie binnen. Dat was voor het coldcaseteam de aanleiding om de zaak te heropenen.

“We hebben aanleiding om te denken dat er mensen zijn die meer weten over deze zaak, wat er precies is gebeurd en vooral wie er bij betrokken waren. Die mensen willen we natuurlijk spreken, want zij kunnen bijdragen aan de oplossing van deze zaak”, aldus de leider van het coldcaseteam.

Tonny’s broer is er zeker van dat het dorp meer weet:

Verkeerde moment, verkeerde plek

“Tonny is overleden omdat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Uit onderzoek weten we dat daders vertellen over hun daden. De kans is groot dat dat hier ook is gebeurd en dat er dus mensen zijn die al jaren met een geheim rondlopen. Het is nooit te laat om te praten.”

Op 19 maart staat de politie in Terborg en Doetinchem om Tonny’s dood opnieuw onder de aanbracht te brengen.

Daarnaast besteedt Opsporing Verzocht dinsdagavond uitgebreid aandacht aan de zaak. De uitzending, die dinsdag vanaf 20.26 uur op NPO 2 is te zien, komt live vanuit Terborg en staat grotendeels in het teken van de dood van Tonny.

Geschreven door Thomas de Jong op 2024-03-18 13:42:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.