Weer een piepjonge directeur voor Museum Villa Mondriaan

– Jana Roovers (25) is de nieuwe directeur van Museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Ze is de opvolgster van Charlotte Rixten, die directeur was sinds 2019 en met ingang van 1 november Head of Academic Heritage aan de TU Delft wordt.

Roovers was al junior-directeur bij Villa Mondriaan, waar ze het volledige kunst educatieve aanbod herschreef. “Villa Mondriaan biedt jong talent de kans om zich te laten zien en legt parallellen tussen het oeuvre en het leven van de jonge Mondriaan en dat van hedendaagse makers”, zegt de nieuwe museumdirecteur in Winterswijk.

Met de aanstelling van de jonge Roovers zet Museum Villa Mondriaan de traditie voort om jonge directeuren aan te stellen. In januari 2019 werd de toen 25-jarige Rixten ’s lands jongste museumdirecteur bij Villa Mondriaan. Eerder gingen Judith Kadee (23) en Anne Kremers (24) haar al voor.

Motivatie

Roovers zegt zich helemaal te kunnen vinden in de koers die Villa Mondriaan vaart. “Die sluit perfect aan bij mijn intrinsieke motivatie om in de kunst- en cultuursector actief te zijn”, zegt Roovers. “Iedereen zou in staat gesteld moeten worden om kunst, cultuur en erfgoed ten goede te laten komen aan diens persoonlijke ontwikkeling.”

Roovers behaalde in Tilburg de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. In 2019 werd ze genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs en won ze de Atelierprijs Tilburg. Ze volgde de Master Kunstbeleid en Kunstbedrijf aan de Radboud Universiteit en ze werkte tot voor kort als producent in Arnhem en Nijmegen voor het Go Short festival en P–OST platform.

Slagvaardigheid

Jan Hovers, voorzitter van het bestuur van Villa Mondriaan: “We zijn erg blij dat Jana als nieuwe jongste directeur van Nederland aan de slag gaat bij ons. We kenden haar inhoudelijke kennis en praktische slagvaardigheid al uit haar tijd als junior-directeur. We hebben er het volste vertrouwen in dat zij het museum in het tiende bestaansjaar naar een hoger plan zal trekken.”

Het museum zal zich komende jaren onder meer richten op een verdere professionaliseringsslag. Daar hoort het vergroten van het landelijk netwerk en het uitbouwen van de relaties met (lokale) partners bij. Roovers: “Alle ingrediënten liggen klaar om met het tienjarig bestaan in 2023 zowel de positie van het museum in het kunst- en culturele veld te bestendigen en grote groepen bezoekers in het museum te ontvangen.”

Het museum is in 2013 geopend door Prinses Beatrix en heeft zich in het bijzonder toegelegd op het vroege werk van Piet Mondriaan, dat voor een deel in Winterswijk en omgeving is ontstaan. Mondriaan woonde van 1880 tot 1892 met zijn familie aan de Zonnebrink in Winterswijk. Het museum is gehuisvest in de voormalige woning van de familie Mondriaan.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-04 14:10:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.