Moeder van vermoorde Silke: ‘Door hem zal ze voor altijd 24 jaar oud blijven’

– Ze ziet er tegenop om haar verhaal te vertellen en vecht tegen haar tranen. Maar in haar kapsalon in Babberich vertelt Judith Hendriks toch over haar dochter Silke (24), die drie jaar geleden werd vermoord door haar vriendje Davey de R. (29). Voor het eerst doet ze haar verhaal. Om andere jonge vrouwen te waarschuwen om eerder hulp te zoeken.

Nog altijd is het voor haar niet te bevatten wat er destijds is gebeurd in Didam. “Ik dacht dat het een goede jongen was, net als onze zoon. Silke was dol op hem. Hij zei ook dat zij de liefde van zijn leven was. Ze kwamen overal als een leuk stel binnen.”

Zaterdag 21 december 2019 begint voor Judith niet anders dan andere zaterdagen, totdat rond het middaguur de leidinggevende van de werkgever van haar dochter belt. Silke is niet verschenen. Wat is er aan de hand? Judith heeft geen flauw idee. De leidinggevende heeft het over een appje dat is binnengekomen: “San, wegens omstandigheden kan ik niet komen werken.”

Afgevoerd door de politie

Om welke omstandigheden het gaat, dat weet Judith dan nog niet. Wat ze ook nog niet weet, is dat het appje die ochtend verstuurd is door Davey, de partner van haar dochter. Ze is ongerust. Samen met de moeder van Davey en enkele andere naasten gaat Judith op zoek naar haar dochter en haar vriendje, want die laat ook niets van zich horen.

Pas die avond zal de politie haar bij de woning van Davey en Silke vertellen welk drama zich in de woning aan de Hooiberg in Didam heeft afgespeeld. Silke is op beestachtige wijze om het leven gebracht. Davey is dan al vanuit de woning afgevoerd door de politie.

Silke is met messteken gedood. Vermoedelijk is eerst haar keel dichtgedrukt en toen doorgesneden. Daarop is ze gestoken in haar achterhoofd, gevolgd door steken door het hart en door de longen. Davey is eind 2020 voor deze feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, en zijn misdaden te hebben begaan in een staat van ‘slaapwandelen’. Een echte verklaring voor het drama heeft hij daarmee niet gegeven, aldus de rechtbank.

Uitbundig, maar ook gesloten

Misschien was het allemaal wel heel anders gelopen als er tijdig was gereageerd op de zaken die er misgingen, zegt Judith, in haar kapsalon naast de woning waar Silke tot twee jaar geleden nog thuis woonde. Haar dochter, die op feestjes en partijen de microfoon greep om liedjes van Adèle, Maan of Ilse deLange te zingen. Maar die in de dagelijkse omgang ook heel gesloten kon zijn.

Silke, op een foto in de ouderlijke woning. – Foto: eigen foto

En zelfs toen ze met de problemen voor de dag kwam, bracht ze het toch als ‘goed nieuws’. Judith: “Silke kwam twee dagen voor haar overlijden met tranen in de ogen bij ons de poort binnen. Ik zeg: ‘Meid ben je verdrietig?’ Nee, volgens haar waren het tranen van geluk. Omdat het nu eindelijk goed zou komen met Davey. Hij zou naar een intakegesprek gaan bij een afkickkliniek.”

Only the good vibes

Judith toont een tatoeage die ze na de dood van haar dochter op haar pols heeft laten zetten. In sierlijke letters staat er het motto van Silke: Only the good vibes. Judith: “Het zou niet makkelijk worden, maar er was een begin zei ze.”

De politie moet een keer aan de deur zijn geweest, hoorde ze later. Judith: “Daar heeft Silke me niets over gezegd. Ze was wel heel open naar enkele collega’s. Die wisten gelukkig alles, die wisten meer dan ik. Daar had ze een aanspreekpunt. Misschien heeft ze gedacht: ik wil papa en mama niet daarmee belasten.”

Davey zocht hulp

Davey was zwaar verslaafd aan cocaïne en zocht naar hulp, zo vertelde Silke haar moeder. Cocaïne? Dat het zo erg was wist Judith niet. Eerst was er hulp gezocht bij de GGD, maar daar konden ze niets betekenen voor hem. Davey zocht daarna samen met zijn ouders contact met een Amsterdamse GGZ-organisatie onder leiding van oud-acteur Jimmy Geduld, die hem verder kon helpen. Daar zou Davey op 7 januari 2020 naartoe gaan om weer beter te worden en van zijn verslaving af te komen.

Ze kwamen overal als een leuk stel binnen

Judith: “Een paar dagen na zijn intake ging hij toch weer scoren, zo lees ik terug in zijn appjes aan mijn dochter als hij het heeft over een afspraak bij een meertje waar hij naartoe moet. Ik denk zelf dat Silke daar toen iets van heeft gezegd op die bewuste avond, waardoor bij hem de stoppen zijn doorgeslagen.”

Geen berouw

“Ik kan de daad van Davey niet plaatsen,” zegt ze. “Ze hadden meer dan twee jaar jaar verkering. Silke was dol op hem. Hij zei ook dat zij de liefde van zijn leven was. Ze kwamen overal als een leuk stel binnen. Maar in de rechtszaal toonde hij helemaal geen berouw. Het was helemaal niet meer de jongen die ik kende. Hij vertelde dat hij het moest hebben gedaan terwijl hij aan het slaapwandelen was. Daar zei hij telkens dat hij nergens meer van af wist. Ik werd steeds bozer.”

Wat ik zag, was een monster

Judith: “Ik heb foto’s van hem gezien na zijn arrestatie, en dan zie je hem geboeid staan. Maar dat is niet de Davey zoals ik hem ken. Wat ik zag, was een monster. Dat zag ik aan zijn ogen. Je zag het drugsgebruik.”

Ze kreeg onlangs een brief van hem, via een bemiddelingsbureau dat gedetineerden bijstaat. Hij zoekt contact met haar. “Ik hoop dat hij een keer vertelt wat er echt gebeurd is. En ja, daarom zou ik hem wel willen spreken. Om hem recht in de ogen te kunnen kijken. Maar nu nog niet. Het is nog te vroeg. Door hem zal Silke voor altijd 24 jaar oud blijven.”

Judith vindt het belangrijk om haar verhaal te doen, zegt ze. Om Silke te laten voortleven. Maar ook om iets te kunnen betekenen naar andere meiden toe, die misschien nu wel in een soortgelijke situatie zitten als Silke toen. Judith: “Ga weg. En trek aan alle bellen, dat is wat ik wil meegeven.”

Kijk naar een uitgebreide reportage waarin Judith vertelt over het verlies van haar dochter:

Geschreven door Martijn Haas, Annemieke Schakelaar, Omroep Gelderland op 2022-10-04 17:02:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.