“We moeten 900 huizen bouwen in Winterswijk. Narcisstraat stapje dichter bij de wens”

– Op de plek waar voorheen Meerdink Bruggink zat en waar nu nog Overkamp Bouwmaterialen zijn bedrijf heeft, wil gemeente Winterswijk ruimte geven aan een nieuwe woonwijk van 74 woningen. De hoek bij de Narcisstraat-Parallelweg is 18 hectare groot. Voor 2030 wil Winterswijk 900 woningen te hebben gebouwd. De vraag in Winterswijk is groot, laat wethouder Gosse Visser blijken. “Ik ben blij dat het college deze week een akkoord is gegaan met het bouwplan. Met dit project kunnen we heel veel doelgroepen voorzien van nieuwe woonruimte. Het is nog wel onder voorbehoud van goedkeuring van de raad en uiteindelijk ook de provincie”, zegt Visser.

Het plan dat projectontwikkelaar Jansen de Jong in overleg met het college heeft bedacht, omvat 12 sociale huur-rijwoningen, 12 betaalbare rijwoningen 25 vrij sector rijwoningen, 7 levensbestendige woningen en 12 appartementen. Wethouder Gosse Visser: “Het is een plek met incourante bedrijvenlocaties waar woningen omheen liggen. De gemeente heeft daar grondpositie, een eigen stukje grond, waar we weinig mee kunnen en omdat Jansen De Jong daar ook grond heeft gekocht, gaan zij het ontwikkelen. Met de realisatie van dit project wordt een grote bijdrage geleverd aan de totale woningbouwopgave van Winterswijk. We moeten 900 huizen bouwen in Winterswijk en met dit plan zijn we een stap dichterbij gekomen.”

De Narcisstraat. – Foto: Eveline Zuurbier

Voorbehoud maken

Het voorbehoud dat de wethouder maakt, heeft te maken met dat Winterswijk niet aan alle normen voldoet. Het goedkeuren van het plan door de gemeenteraad is geen garantie dat de provincie Gelderland akkoord gaat. Het plan voldoet ook niet aan de woningbouwafspraken die gemaakt zijn voor nieuwe bouwprojecten in de Achterhoek. Dit komt doordat woningcorporatie De Woonplaats geen behoefte heeft om meer sociale woningbouw te realiseren dan de 12 huurwoningen (red: tot 1000 euro per maand) die in het plan staan opgenomen. “Aan de Europalaan ontwikkelt De Woonplaats veel sociale huurwoningen. De Europalaan ligt dichtbij aan de andere kant van de rotonde”, zegt Visser. Ook omvat het plan slechts 48 procent aan betaalbare woningen (red: huizen tot 355.000 euro). Dit moet echter minimaal 66 procent zijn volgens de afspraken die Winterswijk heeft gemaakt met de regio.

Vertrouwen doorgang bouwplan

Wethouder Gosse Visser heeft er echter vertrouwen in dat de provincie akkoord zal gaan met het woningbouwplan aan de Narcisstraat. “Ook in dit plan hebben we geprobeerd zoveel mogelijk te sturen op waarvoor de provincie opdracht heeft gegeven. Dit deelplan kan niet zomaar getorpedeerd worden omdat het niet geheel voldoet aan de gemaakte afspraken. Want in totaal gaat Winterswijk die 66 procent aan betaalbare woningen voor 2030 wel halen.” Bovendien heeft het college bij navraag geconstateerd, dat dit plan stamt uit 2021, waarvoor de strikte regels niet zullen worden gehanteerd. “De mix aan woningen is gewaarborgd”, aldus Visser.

Financieel haalbaar?

Mocht de Winterswijkse gemeenteraad het plan alsnog gaan afkeuren of de provincie Gelderland deze ontwikkeling ook niet wenst, dan is het plan financieel niet haalbaar, zegt Visser consequent. Bewoners uit de buurt waren bij de eerste informatieavond blij met de ontwikkeling. De wijk wordt erdoor opgeknapt, zo vertelt Visser.

Het plan aan de Narcisstraat wordt in september aan de gemeenteraad behandeld. Voordat de raad een definitief besluit neemt, wordt de buurt op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen. Wanneer de raad en provincie positief oordelen, kan de schop 2025 in de grond en kunnen in datzelfde jaar de eerste mensen hun intrek nemen in de nieuwe woning.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-29 07:55:12


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.