DINXPERLO – Is het zomer op 1 mei, krijg je het advies om niet te zwemmen in Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Boosdoener, beter gezegd, boosdoeners: PFAS. Dat zijn chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt. Ze zitten in voedselverpakkingen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding en cosmetica, maar ook in je eten en het drinkwater.
“We kregen het bericht heel kort voordat het zwemseizoen begon”, zegt wethouder van Aalten Hans te Lindert. En de timing was op zijn zachtst gezegd ongelukkig. “Het zwemseizoen begint vandaag, de temperauur is heerlijk, je staat te trappelen om te zwemmen. Dan gooit zo’n bericht over PFAS in het zwemwater roet in het eten.”
De gemeente Aalten kon het bericht van de provincie Gelderland niet negeren, vertelt de gemeentebestuurder op Radio Gelderland. “Je hebt geen keuze. PFAS zijn schadelijk, ongezond. We omarmen het negatieve zwemadvies en we staan er ook volledig achter.”
Hekken en borden
De exploitant van het zwembad in Dinxperlo plaatste hekken om waterratten die toch Het Blauwe Meer in willen tegen te houden. De wethouder: “Je kunt het meer bereiken via het zwembad. Maar er is ook een groot openbaar gedeelte, met parkeerplaatsen. Daar komen waarschuwingsborden en wijzen we zwemmers op hun eigen verantwoordelijkheid.”
Te Lindert heeft geen antwoord op de vraag hoe PFAS in de recreatieplas is terechtgekomen. “ik weet ook niet wie dat wel weet. We moeten dat onderzoeken en die fase zijn we nu ingegaan.”
Hoe krijg je PFAS er weer uit?
De bestuurder wil ook graag weten hoe je de stof weer uit het Blauwe Meer krijgt. “Ik ben niet deskundig, maar ik heb begrepen dat daar methodieken voor zijn. Ik weet niet hoe ingrijpend die zijn en hoeveel tijd ze kosten en hoe duur dat is.”
Op zwemwater.nl staan de laatste adviezen voor zwemmen in open water. Alleen Het Blauwe Meer bij Dinxperlo heeft vooralsnog het vinkje PFAS. De site waarschuwt wel voor zwemmen in Walburgen in Gendt (blauwalg), De Oude Pol bij Nunspeet en de Rietschoof in Aalst (slechte waterkwaliteit).
Uitplassen
Iedereen heeft PFAS in het bloed. Het RIVM meldde in juli vorig jaar dat we in Nederland te veel PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) binnenkrijgen via voedsel en drinkwater. De hoeveelheden zijn over het algemeen zo klein, dat we ons geen zorgen hoeven te maken.
PFAS zitten volgens het rijksgezondheidsinstituut in zo ongeveer alles wat we eten en drinken: koffie, thee, graan en melk, vlees, eieren, vis, groente en fruit. De hoogste hoeveelheden zitten in vis. In suiker, suikermais, margarine en olijfolie werden door het RIVM geen PFAS gevonden.
Toxicoloog aan de Wageningen Universiteit Ron Hoogenboom zegt dat PFAS invloed hebben op het afweersysteem en vaccins bij kinderen minder goed werken. “PFAS gaan je lichaam uit via de urine.” Refererend aan zwemwater: ” Blauwalg en botulisme zijn acuut toxisch, maar PFAS zijn dat niet.”
Het RIVM houdt op deze site de actuele situatie rond PFAS bij.
Geschreven door Henri van Veen van Omroep Gelderland op 2024-05-02 13:38:38
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.