Wat is er met Koningsdag allemaal te doen in de Oost-Achterhoek?

– Weet je nog niet wat je morgen op Koningsdag gaat doen of naar toe gaat? 1Achterhoek heeft het voor je op een rijtje gezet. Er is keuze genoeg om Koningsdag 2023 te beleven. Al is het fris de zon laat zich in ieder geval zien.

Dikke party in Lichtenvoorde

De vlaggen mogen uit de schuur en de oranje kleding uit de kast! Nog even en het is weer Koningsdag! Dit jaar een extra bijzondere Koningsdag in Lichtenvoorde, want het Comité Orange viert samen met de bezoekers van Koningsdag in Lichtenvoorde het 10-jarig jubileum van onze Koning.
Op 26 en 27 april weer van alles te doen tijdens Koningsnacht en -Dag in het centrum van Lichtenvoorde.

Op Koningsnacht is er vanaf 21.00 uur bij diverse horecagelegenheden een gezellig dansje te wagen op muziek van onder andere Shirtless, Doppen’s Textiel, de Party Poepers en DJ Lars Smit. Maar ook van de muziek van The Seventies, Joint Adventure, Mats Kuiperij & Ray Montreal en Schaiky’s Eighties Party kan genoten worden. Op het podium op het Marktplein is School’s Out aanwezig voor de nodige muzikale gezelligheid.

Koningsdag in Lichtenvoorde start met de traditionele rommelmarkt om 9.30 uur en aansluitend zijn er diverse leuke kinderactiviteiten. Dansgroep Motiv opent het podium met een optreden om 12.30 uur. Daarna barst het feest los met live muziek van onder andere Verdan, Hard 2 Get, Men of Culture en House of Rock. DJ Darris sluit de avond knallend af.

Fietstocht door Zieuwentse feestcommissie

De Feestcommissie organiseert de jaarlijkse fietstocht op Koningsdag. Er zijn 3 mooie fietsroutes uitgezet van circa 25, 35 en 45 km. Bij het Witte Paard kunnen deelnemers tussen 11.00 en 13.00 uur de gewenste route afhalen. Op de pauzeplek krijgen de deelnemers tijdens de tocht ergens koffie aangeboden. Deelname aan de fietstocht is geheel gratis. Een vrije gift is welkom.

De Achterhoekse Food Rally start in Vragender

Tijdens de Achterhoekse Food Rally volg je een puzzel-route door onze mooie Achterhoek waarbij je onderweg een heerlijke 5-gangen proeverij krijgt bij verschillende Achterhoekse restaurants. Alle gerechtjes worden in disposables geserveerd. Voor kids is er een heerlijk 5-gangen kidsmenu.
Iedereen kan deelnemen aan de Achterhoekse foodrally De start is bij restaurant Beneman in Vragender tussen 12.00 uur en 15.00 uur.

Wat is Koningsdag zonder vrijmarkten? – Foto: Eveline Zuurbier

Kleedjesmarkt en miniconcerten in Aalten

Koningsdag Aalten start deze morgen om 10:00 uur. Op drie verschillende plekken in Aalten wordt een miniconcert verzorgd door muzikanten uit de gemeente Aalten. Om 10:30 start de Koningsloop. Vanaf 11.00 uur loopt er een ballonnenclown in het centrum. Om 11:30 uur start de kleedjesmarkt voor kinderen naast de Hema. In de middag zijn er workshops en en kunnen kinderen zich laten schminken. Ook staat er een springkussen bij Oerkroeg Schiller. Op de markt vanaf 12:00 uur Dj Roy Vultink en om 16:00 uur speelt live de band Satisfexy.

‘Kanonnade’ in Bredevoort

De dag wordt in Bredevoort gestart door om 8.50 uur samen te komen bij het kanon. Na een toespraak van de burgemeester vuurt Compagnie Onversaegt het kanon driemaal af en zingen de aanwezigen het volkslied. Voor de kinderen is er ranja met wat lekkers, voor de ouders koffie en een oranjebittertje.
De kanonschoten vormen tevens de start van de Koningsmarkt en de kindervrijmarkt, om ongeveer 9.45 uur. Kinderen en hun ouders kunnen op ‘t Zand hun speelgoed, kleding en andere spulletjes verkopen.

Vlaggenparade, versierde fietsen en feest in Dinxperlo

De schutterij E.M.M. Opmars wekt heel Dinxperlo. Hierna volgt de vlaggenparade op het Prins Clausplein. Na afloop zijn versierde fietsen te bewonderen in de optocht door het dorp. Koningsdag in Dinxperlo vervolgd met onder meer een frühshoppen in de Oranjetent en een middagprogramma op en rondom het Prins Clausplein voor jong en oud.

Kermis, paardenspektakel en kinderrommelmarkt in Winterswijk

De paardenmarkt in Winterswijk. – Foto: 100% Winterswijk

Hou je van zwieren, zwaaien, draaien, muziek en gezelligheid? Dan zit je goed in Winterswijk! In het Vrijheidspark vind je van 26 tot met 30 april namelijk de allerleukste Koningsdag kermis in de Achterhoek. In het Scholtenburgpark is dan -op Koningsdag- de paardenmarkt al vroeg (8.30 uur) begonnen. Niet veel later om 9.00 uur begint de kinderrommelmarkt in de Wilhelminastraat. Wees op tijd om de beste deals te sluiten. Aan de zuidzijde van de Markt zijn in de middag de Kinderspelen.

De paardenmarkt krijgt een vervolg meet een paardenkeuring en het traditionele ringsteken. Het totale paardenspektakel vindt plaats in het Scholtenburgpark.

Echte liefhebbers van Koningsdag beginnen ‘In de Nacht van Oranje’. Dit begint in de avond en is een muzikale rondgang vanaf de Markt naar theater De Storm waar ‘muziek’ verder gaat. Overdag op Koningsdag is in De Storm van alles te doen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-04-26 18:37:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.