Warme jas nodig? Hier kan je er gratis een pakken

– Sommigen hebben een winterjas over in de kast, anderen hebben er een nodig maar kunnen er geen betalen. Met de actie Warme Jassen in Aalten hoopt Christel Sloetjes daar verandering in te brengen. Op een openbare plek kan iedereen een oude jas ophangen, of er gratis eentje meenemen. Ook Harderwijk, Arnhem en Winterswijk hebben al ervaring met soortgelijke acties.

Het idee om de jassen op te hangen, kwam van een eerdere actie in Winterswijk, zegt Sloetjes. “Ik hoorde dat het daar heel succesvol was. Toen dacht ik: dat moeten we hier ook doen. Ik hoop dat er veel mensen komen. Gelukkig is het al heel veel gedeeld op Facebook.”

24 uur per dag

Bij het opzetten heeft de Aaltense hulp gehad van Ron Dorland. Hij startte in 2019 met de gratis winterjassen in Winterswijk. Dorland: “We hebben een vaste plek in Winterswijk waar we hekken neerzetten met klerenhangers eraan vast. Heb je een goede tweedehands jas over, dan hang je hem daar op. Heb je er een nodig, dan kan je er een meenemen. We controleren niet, het is dus geen bemenste plek. En hij is 24 uur per dag open.”

Ik heb 490 jassen geteld die zijn meegenomen

Dat er behoefte aan was bleek al sinds het begin, zegt hij. “Het was meteen een succes. Vorig jaar heb ik twee keer per dag de jassen geteld. Het kan dus zijn dat ik er een paar gemist heb die al waren meegenomen in de tussentijd. Maar ik heb er 490 geteld die zijn meegenomen.”

‘Maak armoede zichtbaar’

Met het ophangen van de jassen hopen de initiatiefnemers niet alleen veel mensen een warmere winter te bezorgen, maar ook het taboe op armoede te doorbreken.

Sloetjes: “Ik werk ook als vrijwilligster bij de voedselbank in Aalten. Er zijn ook veel gezinnen bijgekomen de laatste tijd. Die eerste keer moeten ze echt een drempel over.”

Dorland vult aan: “En door zo’n actie in het straatbeeld maak je armoede zichtbaar en bespreekbaar. Het haalt het uit de taboesfeer. Dat is hard nodig.”

In de boom

Eerdere edities waren ook al in onder meer Arnhem en Harderwijk. In die laatste gemeente hing Marjan van Noordennen winterjassen aan de bomen in het Plantagepark. Via haar kledingwinkel Nel’s Kledingservice zamelt ze de jassen in. Haar kledingwinkel verkoopt gedoneerde kleding voor een lage prijs aan iedereen die financieel krap zit.

“Ik merk nu al dat mensen het koud beginnen te krijgen en jassen komen kopen. En er komen ook mensen die eerder nog niet kwamen”, vertelt Van Noordennen.

Vorig jaar werden er in Harderwijk maar liefst 120 jassen meegenomen. “Sommige mensen kwamen helemaal vanuit Apeldoorn om de jassen te brengen. Toen dacht ik: waarom hangen ze daar eigenlijk niet in de boom?”, gaat ze verder.

Andere kant

Dorland heeft dezelfde ervaring. “Vorig jaar kwamen mensen helemaal vanuit Renkum of Veenendaal om jassen te brengen. Het is mijn wens om in elke gemeente in de Achterhoek dit opgezet te krijgen.”

De Winterswijker verwacht dat er zeker dit jaar veel mensen een warme jas nodig zullen hebben. “Tegelijkertijd is het ook zo dat veel mensen misschien geen nieuwe winterjassen kopen en dus ook niet doneren. Dus het kan zijn dat we minder uit te delen hebben. Dat is de andere kant.”

Het brengen en ophalen van winterjassen kan dit jaar tussen 4 oktober en 15 november bij de oude Rabobank in Aalten (Hofstraat 6) en vanaf 29 oktober tot en met 3 december 2022 bij het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. Winterjassen voor Harderwijk kunnen gedoneerd worden aan Nel’s Kledingservice.

Geschreven door Laura Cuijpers, Omroep Gelderland op 2022-10-05 20:14:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.