Wandelroutes scholtenpaden rond Winterswijk levendiger door verhalende podcasts

WINTERSWIJK – Scholten waren in het verleden een soort rentmeesters die land beheerden voor de adel en de kerk. In de loop der tijd verwierven de scholten steeds meer grond en werden zelf een soort herenboeren die pachters voor zich lieten werken. Dankzij deze behoorlijk conservatieve scholtenboeren liggen er scholtenpaden om van het rijke erfgoed dat zij hebben nagelaten te kunnen genieten. Er zijn interactieve wandelroutes beschikbaar gekomen.

Het vernieuwde Scholtenpad is op donderdag 21 maart gepresenteerd in Winterswijk. Gedeputeerde Peter Drenth van provincie Gelderland, wethouder Sylvia Fleuren van gemeente Winterswijk en voorzitter Henk Bulten van Achterhoek Toerisme namen de eerste exemplaren van de nieuwe wandelgids in ontvangst van Wandelnet-directeur Ankie van Dijk.

En ook Peter Drenth, gedeputeerde Provincie Gelderland bevestigt dat: “Het Scholtenpad is een wandelroute die bij uitstek laat zie hoe mooi de Achterhoek is. Je wandelt door het coulisselandschap en langs oude Scholtenboerderijen. Onderweg luisterend naar een podcast met verhalen van kenners waarmee de omgeving nóg meer tot leven komt. En dat is wat we willen: recreatie en toerisme verbinden met verhalen uit de streek. Dankzij Wandelnet en hun vele vrijwilligers die de route beheren en onderhouden, kan iedereen genieten van de pracht van ons landschap.”

De route

Het Scholtenpad (90 km) is een Streekpad door de Achterhoek. Het is in 1995 uitgezet als eerste Streekpad en bestaat uit een cirkel en ‘spaken’ met als middelpunt Winterswijk. Het Streekpad is op te splitsen in vijf kortere etappes en daarnaast zijn er zes dagwandelingen van tussen de 19 en 25,6 km lang. Deze rondwandelingen voeren je door de fraaie buurtschappen van Winterswijk zoveel mogelijk over onverharde paden.

Imposante scholtenboerderijen

De route verwijst naar de bijzondere geschiedenis van deze streek. De machtige scholtenboeren hebben een grote stempel gedrukt op het gebied. Langs het Scholtenpad kom je vooral in de buurtschappen Ratum en Woold nog fraaie scholtenboerderijen tegen. Je herkent de boerderijen aan de vele ramen en het statige voorhuis. Scholten waren in het verleden een soort rentmeesters die land beheerden voor de adel en de kerk. In de loop der tijd verwierven de scholten steeds meer grond en werden zelf een soort herenboeren die pachters voor zich lieten werken. Dankzij hun conservatieve houding kunnen wandelaar nu nog volop genieten van het rijke erfgoed dat zij hebben nagelaten.

Scan de QR-codes

Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal vertellen. De zes video’s en podcasts geven diepgang aan je wandeling op het Scholtenpad. Ze brengen de verhalen over de bijzondere cultuurhistorie, het unieke landschap en de zeldzame natuur tot leven. Zo krijg je onder meer een inkijkje in het leven van het steenuiltje, de geschiedenis van de textielindustrie en de unieke vondsten in de steengroeve.

Meer informatie over het Scholtenpad is te vinden op de website van Wandelnet: www.wandelnet.nl/scholtenpad. De nieuwe gids van het Scholtenpad is te bestellen in de webwinkel van Wandelnet.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-03-26 14:52:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.