Vroege Mondriaan keert terug in Winterswijk: uniek werk onthuld

– “Vandaag mag ik in mijn derde werkwerk een vroege Mondriaan aan u onthullen”. De jonge museumdirecteur Jana Roovers (25 jaar) van Villa Mondriaan in Winterswijk presenteerde in haar het vroege werk ‘Boereninterieur met haard’ aan de Achterhoek. De onthulling -door een Achterhoekse vlag voor het schilderwerk weg te trekken- deden wethouder Sandra Metaal en burgemeester Joris Bengevoord.

Het werk is in bruikleen gegeven door Gijs Jolink en Anjo Jolderma. Zij kochten op een veiling het schilderij voor 32.000 euro aan en vonden dat dit stuk erfgoed beschikbaar moest komen voor het Achterhoekse publiek. Anderhalve week terug gingen bij Roovers de bellen rinkelen toen ze door de eigenaren gebeld werd met de vraag of het Mondriaan-museum interesse had. ‘Boereninterieur met haard’, mag er langdrurig blijven hangen van de twee aankopers.

De jonge museumdirecteur straalt van trots. “Het is een bijzonder verhaal over een zoektocht van een jonge kunstenaar naar de abstractie, dat Villa Mondriaan vertelt. Want iedereen kent de gekleurde vlakken van de beroemde schilder. De jonge Monderiaan schilderde in het begin landschappen en portretten, maar interieurs? Die waren uitzonderlijk.” Jana Roovers is pas drie weken in functie en ze vindt het bijzonder dat ze nu al een heel bijzonder werk aan het publiek kan laten zien binnen het oeuvre van de schilder. “De wereld kent Mondriaan door de vlakken. En we hebben het dan over de 17-eeuwse genretaferelen dat voor de schilder een heel proces van oefening en experiment is geweest.”

Het is een olieverfschilderij dat de collectie verder compleet maakt. Het is 55 bij 62 centimeter groot.

Wethouder Sandra Metaal zei het bijzonder te vinden dat Winterswijk het vroege werk in haar midden heeft. “Er komen nog nauwelijks vroege werken beschikbaar om het te kunnen laten zien aan het publiek. Het schilderij is op verschillende fronten uniek.” Ze vond het een hele eer om het schilderij van de beroemde Winterswijkse schilder mocht onthullen. 2022 is het 150e geboortejaar van Mondriaan. Gemeente Winterswijk vierde dat deze zomer met het Midzomer Mondriaan festival. Op de gevel van de Hema werd een muurschildering over de beroemde schilder onthuld.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-19 20:22:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.