Vrijeheidssoep om te delen op Bevrijdingsdag in Winterswijks gemeentekantoor

WINTERSWIJK – Gemeente Winterswijk en de plaatselijke bibliotheek vragen inwoners aan te schuiven bij de Vrijheidsmaaltijd die door Nederlands bekende kokkin Nadia Zerouali verzorgd wordt. Het doel is delen in de aanwezigheid van anderen.

In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Om die reden gaan inwoners op 5 mei, Bevrijdingsdag, in Winterswijk met elkaar aan tafel. Want aan de eettafel ontmoet je nieuwe gezichten, vinden we elkaar in de verhalen die we delen en veranderen onbekenden in bekenden, zo legt de organisatie uit. “We eten soep, vrijheidssoep, want soep is makkelijk te delen.”
De Winterswijkse kok Nadia Zerouali zal de soep op 5 mei serveren in het gemeentekantoor. Daarbij zal ze uiteraard delen waarom het voor haar belangrijk is dat we werken aan deze soeptraditie en stilstaan bij onze vrijheid.

Voorafgaand aan de Vrijheidssoep wordt een passend programma geserveerd samen met de Bibliotheek Winterswijk. Frederieke Jeletich-Visser, kunsthistoricus en cultureel ondernemer, vertelt over haar boek ‘vastberaden en veelbelovend’ dat zij schreef over het leven van de kunstenaar Max van Dam (1910 Winterswijk-1943 Sobibor). “Uiteraard vieren we de vrijheid van vandaag en zijn we benieuwd naar de verhalen van de mensen die gaan deelnemen aan de vrijheidsmaaltijd.” De middag wordt muzikaal omlijst door Muziekvereniging Excelsior.

De Vrijheidsmaaltijden zijn een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei en Vfonds worden gerealiseerd in samenwerking met Gemeente Winterswijk, de Bibliotheek Oost-Achterhoek, Nadia Zerouali Foodcommunicatie, Rijnbrink, Bijzonder Gewoon en Muziekvereniging Excelsior. De vrijheidsmaaltijd en lezing is van 14.00 uur tot 16.00 uur in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. Opgave via www.oostachterhoek.nl/vrijheidsmaaltijd.

De lezing Frederieke Jeletich-Visser

Max van Dam werd in 1910 geboren in Winterswijk en groeit op in een ‘rood nest’ met aandacht voor maatschappelijke vraagstukken, kunst en literatuur. Al jong besluit hij zijn leven te wijden aan de kunst. Wanneer hij zijn kunstopleiding heeft afgerond, breken de crisisjaren aan en neemt Hitler in Duitsland de macht over.

Frederieke Jeletich-Visser, kunsthistoricus en cultureel ondernemer, was gastconservator van de tentoonstelling over Van Dam, die in Elburg in Museum Sjoel te zien was. Ze schreef bij deze tentoonstelling het boek ‘Vastberaden en veelbelovend’. Tijdens de lezing op 5 mei zal ze ingaan op het leven van Van Dam, zijn talenten en zijn culturele nalatenschap.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-04-09 08:56:35


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.