Ouderen en de zorg vieren tienjarig bestaan van Hof van Flierbeek: zorg rondom oudere geënt op hoe wil je door leven

LICHTENVOORDE – Het huis voor bejaarde mensen Hof van Flierbeek bestaat tien jaar. Afgelopen week werd dat gevierd met gebakjes bij de koffie, een feestelijke maaltijd, een verhalend muziekoptreden gevierd met als slot en een oudhollandse wafelkraam op het plein van waaruit getrakteerd werd. “Tien jaar is een jubileum om bij stil te staan, de zorg te vieren en deze locatie waar ouderen wonen in het zonnetje te zetten”, zegt Christel Theissen clustermanager van Careaz.

De regen valt en die weet op deze feestelijke vrijdagmiddag niet meer op te houden. De organiserende zorgmedewerkers Erna en Rienke hebben de oudhollandse wafelkraam daarom onder het afdak van de entree een droge plaats gegeven. Een boog ballonen siert de entree en er onder lopend komen de mensen in kleine groepjes naar buiten om een wafel met vruchten en slagroom bij de kraam te halen. In de hal is een gezellig binnenterras gecreëerd. Daar klinkt gelach en een lied. De komst van de wafelkraam als afsluiter van de mooie feestweek en de traktaties daar uit, zijn mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Vrienden van Antoniushove.

Ouderen en de zorg vieren tienjarig bestaan van Hof van Flierbeek: zorg rondom oudere geënt op hoe wil je door leven – Foto: Omroep Gelderland

Genieten van de momentjes van samenkomst

“De mensen stralen en dat doet ons goed”, vertellen Erna en Rienke. “We hebben verschillende momenten met een stukje feest of zoals vandaag een feestelijke ontmoeting georganiseerd. Die hoeft voor deze mensen niet een hele middag te duren. Het zijn voor zorgbehoevende ouderen van dit soort momentjes waar ze naar toeleven. Ze zijn van tevoren uitgenodigd en mochten een familielid meenemen. Mensen met verregaande ouderdomsklachten en dementie leven van de moment naar moment, van ontbijten naar de lunch, en van de lunch naar het avondeten. En als je extra zorg besteedt aan een extra activiteit, voelen mensen zich onderdeel van het feest. Voor hen zijn de momenten te overzien. En het kleinschalige karakter maakt het knus en gezellig. Dat is de kracht van kleinschalig wonen in Hof van Flierbeek”

De mensen stralen en dat doet ons goed

Hof van Flierbeek was tien jaar geleden een nieuwe type verpleeghuis voor ouderen. Grotere appartementen met een keuken, een aparte slaapkamer en een douche, voorbereid op wat komen gaat: de dubbele vergrijzing en inherent aan deze ontwikkeling ook minder zorgpersoneel. Christel Theissen: “Na 10 jaar is de zorg anders. We kijken er anders naar. Het gaat om de vraag: ‘hoe bereid je je voor op de toekomst’. We kijken nu met familieleden hoe we de zorg met iemand kunnen inrichten. ‘Wat was je gewend thuis en wat wil je nog zelf blijven doen’ en de rest kan de zorg aanvullen. Wil je je huishoudelijke hulp meenemen, dan kan dat. En voor wat de bewoner nodig heeft aan zorg is een zorgteam voor hem of haar gebouwd. Die kan bestaan uit een fysiotherapeut, de arts geestelijk verzorger onder de hoede van een kwaliteitsverpleegkundige.”

Een deel van het bestuur van de Vrienden van Antoniushove die de slotdag mede mogelijk hebben gemaakt. – Foto: Foto Eveline Zuurbier

De perfecte plek in een rustige groene omgeving

Toen Hof van Flierbeek net nieuw was, had de nieuwe manier van zorgverlenen gewenning nodig. “Maar kijk hoe het vandaag is. Er hangt een gezellige sfeer, de warme wafels ruiken heerlijk, mensen genieten van de herinneringen die ze samen met elkaar delen. De goede sfeer binnen dit huis willen we laten zien. Wonen in Hof van Flierbeek is een perfecte plek voor ruste in een groene omgeving, minder prikkels en een goed comfort. Met de elektrocar of de rolstoelbus kunnen mensen overal heen. Naar het centrum van Lichtenvoorde of op visite of naar de plek gaan waar ze altijd gewoond hebben. Voor zorgmedewerkers is het fijn om hier te werken.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-08 21:10:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.