Vrijdag knallend afgesloten • Bastille valt goed op Zwarte Cross

– De vrijdag van de Zwarte Cross. Wil je niks missen? Volg dan dit liveblog.

De vrijdag van de Zwarte Cross. Wil je niks missen? Volg dan dit liveblog.

23:59 | Bastille sluit knallend af

Het festival is voor de vrijdag grotendeels over. Bastille heeft knallend het Hoofdpodium afgesloten. De Britse band viel goed in het pulletje bij de vele enthousiaste bezoekers. De band gaf zelf aan aangenaam verrast te zijn door al die ‘fucking motorbikes’ en benadrukte dat de Zwarte Cross een bijzonder event voor hen is. Voor de campinggasten gaat het feest nog wel even door. De dagjesmensen kunnen veelal op huus an.

Bastille valt in de smaak. – Foto: Omroep Gelderland

22:20 | Showtje op de Dansvloer

Hoe komt die Dansvloer zo druk? Dat heeft misschien te maken met de set van Gladde Paling en Vieze Asbak eerder op de avond. Ze mixten internet-humor en Oerend Hard dwars door elkaar heen. Tot groot genoegen van het massaal toegestroomde publiek.

22:00 | Enthousiasme bij Eagles of Death Metal

Topdruk is het niet, maar de mensen die er zijn worden niet teleurgesteld door Eagles of Death Metal. Zo worden ze onder meer getrakteerd op een cover van Moonage Daydream van David Bowie. Maar dan wel een versie met hardere gitaren.

Eagles of Death Metal op het hoofdpodium. – Foto: Omroep Gelderland

21:35 | Café Harder! doet naam eer aan

Ondertussen doet Café Harder! op het Stadsplein zijn naam eer aan. Enthousiaste crossers beuken op het rammen van Nashville Pussy.

21:25 | Hoe druk is dat dan?

Hoe druk is druk? Nou, zo druk dus.

Veel volk op de vloer. – Foto: Omroep Gelderland

En bij andere podia? Nou, bij Eagles of Death Metal kunnen nog wel wat mensen bij.

Geen drukte bij het hoofdpodium. – Foto: REGIO8

21:10 | Dansvloer is vol

Het is zo druk bij de Dansvloer dat de organisatie van de Zwarte Cross bij andere podia bezoekers adviseert daar niet naartoe te gaan. Op schermen valt te lezen dat het veld vol is.

Dansvloer is vol. – Foto: Omroep Gelderland

21:00 | Zonnetje verlaat langzaam de Achterhoek

Het oosten van Gelderland draait langzaam weg van de zon. Ondanks de buien, was het overwegend een zonnige dag. En dat zorgt voor een mooi aangezicht over het festivalterrein.

De ondergaande zon. – Foto: Omroep Gelderland

20:30 | Megadrukte bij Drukwerk

Waar Lee Towers de vrijdag opluisterde met Rotterdamse klanken, kwam de sensatie op zaterdagmiddag uit een andere plaats in de Randstad. Amsterdammer Harry Slinger kreeg de boel op z’n kop. Zijn band Drukwerk zorgde voor megadrukte in de Megatent.

De band, bekend van hits als Je loog tegen mij, Schijn een ’n lichtje op mij en Hee Amsterdam is niet vergeten in de Achterhoek. Je kon nog net niet over de hoofden lopen.

Drukte bij Drukwerk. – Foto: Wies Spanbroek

20:20 | Davina Michelle on fire

Davina Michelle valt in de smaak bij het publiek van het Hoofdpodium. De zangeres weet met het nummer Hyper ook de toeschouwers hyper te maken. De vlammen helpen ook mee.

Davina Michelle in vuur en vlam. – Foto: Omroep Gelderland

19:30 | Nico Dijkshoorn in het Ezelsoor

Het Ezelsoor is een literair café, aan het nieuwe Stadsplein. Nico Dijkshoorn maakte hier samen met Tim Knol muziek, zo speelden ze onder meer een Nederlandse versie van het nummer Isis van Bob Dylan. Ook werd voorgelezen uit columns en de nieuwste roman van Dijkshoorn. Knol speelde eveneens eigen werk.

De drukte in het volle café benadrukt laat zien dat het publiek van de Zwarte Cross niet alleen warm loopt voor motoren en grote podia. Ook dit ging er goed in. Net als het bier uit de tap in het café.

Nico Dijkshoorn leest voor uit eigen werk. – Foto: Omroep Gelderland

18:37 | Flinke bui trekt over

Maar bij het hoofdpodium trekken ze zich daar niets van aan. De fans van Davina Michelle staan vooraan en zien geen reden hun plekje op te geven.

18:16 | Zien wat er allemaal gebeurde vandaag?

Bekijk hier onze uitzending!

18:01 | In de tussentijd

…wordt het Open Podium volledig op z’n kop gezet door een onbekende artiest. Bezoeker Sjoerd Meijer maakte deze video.

17:40 | Drukte bij Antoon

Antoon treedt op op het hoofdpodium. Ondanks de regen is het er enorm druk.

Antoon op het hoofdpodium. – Foto: REGIO8
Het veld staat vol tijdens het optreden van Antoon. – Foto: Omroep Gelderland

17:05 | Schuilen voor de regen

16:55 | Zwaargewonde bij ongeluk

16:15 | Traumahelikopter op Zwarte Cross

Op het terrein van de Zwarte Cross is een traumahelikopter geland. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Organisatie de Feestfabriek komt later vanmiddag met meer informatie.

16:00 | Regen in aantocht

Volgens Buienradar is er een flinke bui op komst. Festivalbezoekers halen langzaam hun poncho’s tevoorschijn. Paraplu’s zijn verboden, dus mensen die niets bij zich hebben moeten een droog plekje zoeken, voordat de bui rond 16.30 uur overkomt.

Wolken pakken zich samen boven het hoofdpodium. – Foto: Omroep Gelderland

15:05 | Druk op het Stadsplein

De nieuwste toevoeging van de Zwarte Cross is populair: op het Stadsplein staan mensen zij aan zij.

14:38 | Terugblik naar Lee Towers

13:58 | Feest op de crossbaan

Op de crossbaan is het feest losgebarsten en zijn er al verschillende klasses voorbijgekomen. Later in dit liveblog nog meer video’s van de crossers die dit jaar meedoen, maar hier alvast een klein voorproefje.

13:51 | Er komt regen en wind aan!

En daarom waarschuwt de Zwarte Cross op haar website alvast:

“Zwarte Crossers, vanmiddag gaat het regenen en waaien. Geen extreem weer hoor, gewoon oer-Hollands zomerweer. Er zijn plekken genoeg om droog te staan en wellicht is het fijn om ff een trui, jas, anorak of tabberd mee te nemen.”

13:35 | Eerste optreden op Hoofdpodium

Het eerste optreden op het hoofdpodium van dit weekend is van Snelle uit Gorssel. Het staat goed vol op het grootste veld van de Zwarte Cross.

En in de tussentijd puilt de Megatent uit tijdens de show van Mooi Wark:

13:20 | Frank geniet van de hottub

Onze presentator Frank zoekt de luxe op bij het Grasnapolsky en maakt direct even van de gelegenheid gebruik om een frisse duik te nemen in een hottub.

Frank neemt het ervan in de hottub. – Foto: Omroep Gelderland

12:05 | Duiken in de prullenbak en pizza als ontbijt

Van prullenbakduiken tot ontbijtpizza’s, het komt allemaal voorbij op de Zwarte Cross. Liefhebbers hebben het over ‘hard zuipen’, ‘vrouwen fixen’ en ‘naar de klote gaan’. De Zwarte Crosser heeft hart voor het event.

11:20 | Tante Rikie haalt bier

Zwarte Cross-legende Tante Rikie werkt hard aan een sixpack.

11:00 | Welke muziek is er vandaag?

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen deze vrijdag. Alle acts neerzetten zou een lijst van heb ik jou daar opleveren, maar deze namen trekken ongetwijfeld veel publiek.

Het hoofdpodium wordt geopend door Snelle uit Gorssel om 13.30 uur. Antoon stond vorig jaar nog in de Megatent, maar om 17.15 uur doet zijn bootje het Hoofdpodium aan. Davina Michelle komt om 19.15 uur. Eagles of Death Metal zijn om 21.15 uur en Bastille sluit om 23.15 uur de dag af.

ABBA

Dan de Megatent. Mooi Wark mag daar 12.45 uur starten. Drukwerk komt niet om Midderna-hacht, maar om 14.45 uur. Coverband ABBA Fever start daar om 19.00 uur. En wie de Heinoos gisteren heeft gemist boft. Want om 22.30 uur Høken ze in de Megatent.

Dan de Dansvloer. De wereldberoemde DJ Laidback Luke draait daar om 18.45 uur zijn platen. Laat op de avond is het stampen geblazen met Darkraver om 22.45 uur.

Vunzige deuntjes

Dan zijn er natuurlijk de kleinere podia, zoals de Reggaeweide, The Bayou en The Noaberhood, waar om 18.30 uur Imani draait. In de Discotent draaien om 20.00 uur Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof. In het Nachtkastje kunnen liefhebbers vanaf 21.00 uur genieten van Vunzige Deuntjes. Wie zin heeft in gitaren kan om 22.30 uur snoeihard losgaan bij Hang Youth in Roadhouse. Waar eerder die dag om 16.30 uur ook de band Wies speelt.

Wil je klassiekers horen? Ga dan naar de Undercovertent. Om 13.00 hoor je daar Tom Petty and the Heartbreakers en om 15.00 uur Oasis. Niemand minder dan een Bruce Springsteen imitator sluit om 23.00 uur af.

Nico Dijkshoorn en Tim Knol

Het is allemaal slechts een greep. Want er zijn nog veel meer podia. Zoals het Nozem 2-takt Terras, Playa Exoticana, Gaycafé de Kast, Café Harder, Stamcafé de Schans, Verhalencafé het Ezelsoor (met onder meer Nico Dijkshoorn en Tim Knol om 19.00 uur) en een open podium. Vergeet ook de Theaterweide en de stuntshows bij Globe of Death en Ground Hero.

Bekijk hier alvast een voorproefje van Mooi Wark:

10:42 | Deze fans zijn er wel heel vroeg bij…

Voor het hoofdpodium staat een groepje met jonge meiden, terwijl daar tot het middaguur niets zal gaan gebeuren. En ze moeten nog wel even wachten, willen ze vooraan staan bij hun idool, want die treedt pas om 19.15 uur op.

10:27 | Wat gaat het weer doen?

Qua temperatuur hebben de bezoekers van de Zwarte Cross het best getroffen: het is niet te heet maar ook zeker niet te koud. Maar een poncho paraat houden, is echt wel verstandig de komende dagen, denkt weerman Rico Schröder van Weerplaza.

Zonnig en droog

Deze vrijdag begint de dag volgens de meteoroloog zonnig en droog. Vanuit de middag zullen er buien over de provincie trekken. “Je kunt dan net pech hebben dat de buien over het festival trekken, maar ze kunnen er ook langs afgaan.”

Zaterdagavond wordt het gegarandeerd nat. “Het zal wel echt langdurig regenen. Maar je hoeft niet te schuilen voor een stortbui.” Bezoekers moeten er wel rekening mee houden dat paraplu’s niet toegestaan zijn op het festivalterrein. Poncho’s uiteraard wel.

Zondag wordt nat, kans op lokale modderpoelen

Het wisselvallige weer houdt de daarna aan. Omdat het in de nacht van zaterdag op zondag waarschijnlijk ook regent, verandert het festivalterrein volgens de weerman waarschijnlijk dan in een aardige modderpoel. Zoals we weten van de Zwarte Cross, zijn er genoeg bezoekers die dat helemaal niet erg vinden…

Tien jaar geleden was het kletsnat én modderig op de Zwarte Cross. – Foto: ANP

10:01 | De poort is open!

Om stipt 10 uur is de poort opengegaan voor de daggasten, nu kan het feest echt beginnen.

10:00 | Wat is er vandaag te zien op de cross?

Na de opening van de baan om 10.00 uur komt er meteen zwaar geschut. Om 10.15 uur gaat de Zwaargewichtklasse van start. Grote wagens van creatieve geesten vermaken het publiek tot 10.15 uur.

Dan volgt om 11.05 de Bromfietsklasse en om 11.30 uur de Wegraceklasse. De eerste manche van Calimeroklasse (50cc) begint om 12.30 uur. Van deze jongens en meisjes van zo’n 5 jaar oud wagen velen zich dit jaar voor het eerst op de baan. De tweede manche begint om 14.40 uur.

De eerste manche van de 125cc is om 12.50 uur. De opvallendste namen hierin zijn Damien Knuiman (zoon van motorcrosser Henk Knuiman) en Roan Tolsma. Sebastian Leok komt er zelfs voor uit Estland. De tweede manche start 15.20 uur.

Dan is er nog de Heldenklasse om 13.50 uur en de Eureka-klasse om 16.20 uur. De Specialklasse begint om 16.55 uur. Hier knallen vele unieke creaties het zand van de baan over. Deelnemers in deze klasse werken het hele jaar keihard om hun wagen af te krijgen.

Eén van de crosswagens in 2022. – Foto: REGIO8

09:40 | Tweede Kamerlid is ook present

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) uit Nijmegen is net als andere jaren ook weer van de partij op de camping.

09:19 | Deze crossers zie je vandaag op de baan

09:15 | Wisseling in het programma

Let op, er is wat veranderd in het muziekprogramma van vanavond. Nashville Pussy en Grade 2 hebben van plek gewisseld in het blokkenschema. Nashville Pussy treedt dus nu om 20.15 uur op en Grade 2 om 21.45 uur, in Café Harder!

09:05 | Bökkers zet Megatent op z’n kop

We beginnen deze vrijdag met een terugblik naar gisteravond, toen Bökkers er een feest van maakte in de Megatent.

09:00 | Goedemorgen!

We gaan beginnen aan dag 2 van de Zwarte Cross. Voor de daggasten is het eigenlijk pas de eerste. Wil je nog even terugkijken op de donderdag? Dat kan hier:

Geschreven door Erin Veenink, Omroep Gelderland op 2023-07-21 21:56:05


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.