‘Vriendelijke’ overvaller moet de cel in

– Een 23-jarige man uit Hasselt (Overijssel) moet 26 maanden de cel in, waarvan tien maanden voorwaardelijk, voor een gewapende overval op een supermarkt in Winterswijk. Ook moet hij een schadevergoeding van 2000 euro betalen aan de supermarktcaissière. Tegen de man was dertig maanden cel geëist door de officier van justitie.

De man liep vorig jaar oktober de supermarkt aan de Dingstraat in Winterswijk binnen en dwong de caissière, onder bedreiging van een groot mes, zoveel mogelijk geld af te staan. Enkele minuten later verliet de man de supermarkt met een buit van 2700 euro met de woorden: fijne avond nog en sorry voor het ongemak. De man staat daarom ook wel bekend als de ‘vriendelijke’ overvaller, omdat hij opvallend rustig en beleefd bleef.

Grote impact

De overval had een grote impact op het leven van de toen 19-jarige caissière. Buiten bedreigde de man nog een andere medewerker met het mes, toen deze hem achtervolgde.

Ook bezorgde de man angst bij andere medewerkers, klanten en winkeliers in de buurt. Kort na de overval vond de politie de buit terug in een woning in Winterswijk waar de man tijdelijk verbleef.

De 23-jarige verdachte zei eerder in de rechtbank dat hij geld nodig had voor eten en drank en zo min mogelijk schade wilde aanrichten. “Ik heb uit de slechtste optie het beste gekozen”, aldus de man. “Ik schaam mij daarvoor en vind het heel erg dat ze dit mee hebben moeten maken.”

Behandeling in kliniek

De rechtbank veroordeelt de man ook voor bedreiging van zijn vader en een politieagent. “Het is ernstig en zorgelijk dat de man zo agressief is naar anderen”, aldus de rechtbank. De man pleegde de delicten onder invloed van een stoornis. Hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar en daar heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden.

Om de kans op een nieuw delict zoveel mogelijk te verkleinen, moet de man daarnaast meewerken aan een langdurige behandeling van zijn psychische problematiek. Een groot deel van de behandeling bestaat uit opname in een kliniek. De reclassering houdt de komende jaren toezicht op de man.

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2023-04-07 12:14:33


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.