Vredense Hof Marga Klompé definitief naar Spoorzone: koopcontact officieel gesloten op de bouwplaats

WINTERSWIJK – Als het grote zwarte plastic zeil door wethouder Gosse Visser en bestuurder Marcel Duvigneau wordt het voor iedereen duidelijk: ‘Marga Klompé bouwt hier aan de toekomst van de ouderenzorg’. De handeling voor een te tekenen koopcontract vond gisteren plaats op de bouwkavel aan de Parallelweg op de voormalige spoorzone in Winterswijk. Naast de turnhal en het Gerrit Komrij College komen circa 140-145 appartementen voor de verpleegzorg van ouderen door de stichting Zorgcombinatie Marga Klompé.

Er verschijnt een brede lach op de gezichten van wethouder Visser en bestuurder Duvigneau van Marga Klompé. Het is niet meer dan logisch, aangezien de voorjaarszon zich voor het eerst laat zien en zorgt voor een stralende sfeer. Er wordt getrakteerd op een drankje en een gebakje. Enkele tientallen mensen van de gemeente Winterswijk en van de zorginstelling Marga Klompé zijn getuige van dit officiële moment. Wethouder Gosse Visser spreekt de woorden uit: “Vandaag is een mijlpaal bereikt in het proces van tal van ontwikkelingen hier, in de spoorzone, wat vroeger een rangeerterrein was. Er is al veel gebeurd en er staat nog veel te gebeuren hier. Het Gerrit Komrij College en de turnhal zijn er gebouwd, en verderop in de richting van het oude politiebureau worden woningen gebouwd”, zegt hij trots en verwijzend naar de plannen van Marga Klompé.

Lange aanloop naar geschikte locatie

Voor de zorgorganisatie voor ouderen is het ook een bijzonder moment na een jarenlange zoektocht naar een geschikte locatie voor nieuwbouw. “We zijn blij dat we hier staan. De aanloop heeft lang geduurd, maar dat heeft zijn redenen”, zegt Marcel Duvigneau. Eerst viel het oog voor nieuwbouw op de Wooldseweg, op de locatie van een bouwmaterialenbedrijf. Daar konden de plannen echter niet doorgaan. En nu is ‘dichter bij het centrum’ de voornaamste reden voor Marga Klompé om te verhuizen. Die wens kwam naar voren bij de bewoners en hun familieleden. Duvigneau verklaart: “De Vredense Hof, de huidige locatie, is een mooie plek aan de rand van Winterswijk. Het is er mooi groen en er zijn paden om te wandelen, maar voor contact met mensen moet je meer richting het centrum gaan.” De centrumring was geen optie, volgens Duvigneau. “Dat is de ruimte voor ondernemers”, aldus de bestuurder. “En toen kwam deze plek in beeld, wat precies is wat we wilden: in de reuring van het centrum. Deze plek ligt aan het centrum.”

Ander kijk, de nieuwe generatie ouderen heeft andere wensen

Een andere reden is dat de Vredense Hof niet meer voldoet aan de behoeften voor het leveren van verpleegzorg aan ouderen. Er is een andere visie ontstaan over hoe ouderzorg ingericht moet worden. “Wonen met zorg, waarbij bewoners niet meer intern verhuizen omdat ze in de loop van de tijd meer zorg nodig hebben. Eenmaal binnen blijven ze in hetzelfde appartement wonen”, vertelt Joris Schuurman van Marga Klompé over de ontwikkelingen. Dat betekent dat ouderen niet meer op de werkplek van de zorgmedewerkers wonen, maar dat de zorgmedewerkers in het huis van de ouderen werken. Verpleeghuizen hebben hun oorsprong in de ziekenhuizen, waarbij het personeel werd geleerd de volledige zorg voor de patiënt uit handen te nemen. De insteek nu is dat de bewoners zoveel mogelijk zelf de regie over hun eigen leven in handen houden en dat we in principe alleen nog de zorg leveren waarvoor iemand geïndiceerd is. Een hele omslag die veel aanpassing van zowel de zorg als de inrichting van een gebouw vraagt. De bewoners hebben een eigen appartement met een woonkamer met keuken, een slaapkamer en een aparte douche/toiletruimte. “Dit is voor de nieuwe generatie en die heeft andere wensen. Zij zijn gesteld op meer bewegingsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid.”

De Vredense Hof afstoten

Hoe het ontwerp van de nieuwbouw eruit gaat zien, is de volgende stap in het proces om te komen tot de realisatie van het nieuwe woonzorgcomplex. In de afgelopen periode hebben er werksessies en informatieavonden voor de buurt plaatsgevonden. In de Vredense Hof zijn momenteel circa 93 plaatsen die verplaatst zullen worden naar de nieuwe locatie aan de Parallelweg. Ook vanuit het hoofdgebouw van Pronsweide zullen 40 tot 50 mensen die langdurige zorg nodig hebben verhuizen.

De zorgstichting moet de Vredense Hof afstoten. De gebouwen zijn gedeeltelijk eigendom van Marga Klompé en grotendeels van woningcorporatie De Woonplaats. Het is de bedoeling om de Vredense Hof te herontwikkelen tot sociale woningbouw. Deze locatie staat opgenomen in de planningslijst voor het Winterswijkse woningbouwprogramma. Het gaat om 72 sociale huurwoningen. “Deze zijn noodzakelijk om voldoende sociale huurwoningen te bieden”, zegt wethouder Gosse Visser. “De woningen zijn onderdeel van de afspraken in de Regionale Woningdeal Achterhoek over het aantal te realiseren woningen.”

De Molukse gemeenschap heeft aangegeven graag ‘Rumah Kasih’ te willen realiseren op deze locatie. Dat is een wooninitiatief voor een appartementencomplex waar mensen wonen die een Molukse of Indische achtergrond hebben of een andere band met de Molukken of Indonesië. Ze delen een gezamenlijke geschiedenis. Het idee is om in het pand ook een ontmoetingsruimte te creëren. De vraag is of deze behoefte nog steeds actueel is, aldus het college.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-01 13:00:44


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.