Kottense TOEP speelt ‘kippenvelstuk’ over Tante Riek, verzetsheldin en moeder

KOTTEN – De Kottense toneelvereniging TOEP staat vooral bekend om haar luchtige toneelstukken. ‘Een hoger goed’ dat gaat over de Winterswijkse verzetsheld én moeder Heleen Kuipers-Rietberg is van een andere orde. Het wordt in het weekend van 11 en 12 mei opgevoerd.

‘Een hoger goed’ gaat over het dilemma waar de Winterswijkse Heleen Kuipers Rietberg mee worstelt. “Ze is Tante Riek, verzetsheldin”, vertelt voorzitter Willem Naaijkens. “En ze is een moeder die er voor haar kinderen wil zijn. Om dat te benadrukken wordt Heleen door twee vrouwen gespeeld: Karin Sikkink als Heleen en Christine te Selle die Tante Riek speelt. Een hoofdrol is voor Heleentje, gespeeld door de 11-jarige Carly Nieuwenhuis.”

Het stuk werd oorspronkelijk door Theo Soontiëns geschreven voor de viering van 75-jaar vrijheid, maar werd door corona niet opgevoerd. “Wij vonden dat het niet onopgevoerd kon blijven liggen”, aldus Willem. “Het is geschiedkundig van belang.”

Kippenvel

Inmiddels zijn twintig leden onder leiding van Caro Wicher van TOEP enkele weken aan het repeteren. Het stuk maakt diepe indruk. “Onderdeel is een koor dat begeleid wordt door een combo onder leiding van Johan Meerdink”, vertelt Willem. “Hij dirigeert en tekent voor de compositie en arrangementen. Ik kreeg kippenvel van de tekst, de muziek en de zang. Bij de eerste leesrepetitie hadden mensen tranen in hun ogen.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterdestorm.nl.

Bron: Winterswijk Binnen en Buiten

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-05-01 10:16:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.