Voor het grote Lichtenvoords evenement Zomermarkt valt na 42 jaar het doek

– Na 42 jaar heeft de Stichting Zomermarkt met pijn in het hart het besluit genomen dat er geen volgende edities meer gaan komen van het zomerse evenement in het centrum van Lichtenvoorde. “De stijgende kosten en de groeiende complexiteit het evenement te organiseren en de inzet die het organiseren van de betrokken vrijwilligers vraagt, maken dat de Zomermarkt ermee stopt”, meldt de Zomermarkt op hun Facebookpagina.

De Zomermarkt betreurt hun besluit. De Zomermarkt stond bekend als een van de grootste evenementen in Lichtenvoorde. Het evenement is ontstaan vanuit de winkeliersvereniging LOV met de insteek om het veelzijdige aanbod in winkels en gezellige horeca te laten zien. Jaarlijks vond de Zomermarkt in het eerste weekend van juli plaats.
Overdag organiseerde de Zomermarkt allerlei activiteiten rondom een grote braderie en een kermis. In de avond ging het los met optredens van live-bands. In de beginjaren waren er stunts. Onder meer reed er over een dik touw gespannen van bovenwoning naar bovenwoning een stuntman op een motor boven de Markt. En toen het centrum in Lichtenvoorde in 2006 werd ingericht, maakte de Zomermarkt dankbaar gebruik van de bouwput met straattheater, living statues en een graffiti festival. De programmering hield rekening met de finalewedstrijd van het WK in Zuid-Afrika door een groot LED-scherm te plaatsen op de Markt en werd een combinatie gezocht met een grote wielerwedstrijd, ‘De omloop van Lichtenvoorde’. De Zomermarkt was ook het podium voor schoolbandjes van Marianum.

Bekerinzamelsysteem de druppel om te stoppen

Bij de afgelopen editie was de Zomermarkt het eerste evenement dat het wettelijk bekerinzamelsysteem invoerde om de afvalberg bij evenementen te verkleinen. Vanaf 1 juli van dit jaar is dat verplicht geworden en nog niet eerder werd een recy­clesys­teem voor soft­cup bek­ers op deze schaal in Oost Gelre ingevoerd. Het betekende voor de Zomermarkt dat er extra werd ingezet en onkosten werden gemaakt om aan een duurzaam festival te kunnen bijdragen. Voor de kermissen daarop in Groenlo en Lichtenvoorde heeft de gemeente dit systeem losgelaten wat de organisatie van de Zomermarkt-organisatie heeft gestoord.

Desalniettenmin kijkt de organisatie terug op een fantastische tijd met mooie samenwerkingen, gezellige dagen en uitzinnige avonden, zegt de Zomermarkt op Facebook. “Er zijn 42 geweldige edities geweest.”

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-09-26 16:12:08


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.