Volleybalbond en Achterhoek in Beweging tekenen voor sterk volleyballandschap in de Achterhoek

– Voorafgaand aan de finale van het WK Volleybal Dames 2022 in Apeldoorn hebben vertegenwoordigers van Achterhoek in Beweging, volleybalbond Nevobo en Sport-ID het Achterhoeks Volleybal Masterplan (AVMP) ondertekend. Met dit plan willen de partners de komende jaren actief samenwerken aan een sterk volleyballandschap in de Achterhoek. “De samenwerking tussen de regio en de Nevobo is een krachtig initiatief om de volleybalsport in de Achterhoek een blijvende impuls te geven”, aldus Guido Davio, algemeen directeur van de Nevobo.

Tijdens een korte en feestelijke bijeenkomst in Omnisport in Apeldoorn waren namens Achterhoek in Beweging wethouders Sport van de acht gemeenten die hierin samenwerken aanwezig om, samen met de Nevobo en Sport-ID, het sportbedrijf van de gemeente Doetinchem het plan symbolisch te ondertekenen.

“We hebben ons tot doel gesteld om dit WK Volleybal Dames te gebruiken als podium waarop we onze samenwerking bekrachtigen. Het is geweldig om te zien dat we dat doel waarmaken. Met dit plan gaan we de komende jaren het volleybal in de Achterhoek een enorme boost geven”, zo zei wethouder Hans te Lindert van de gemeente Aalten.

WK als katalysator

Tijdens het WK Volleybal Dames 2022 was de Achterhoek gastheer van vier deelnemende landen. Turkije, Colombia, Kazachstan en de uiteindelijke wereldkampioen Servië verbleven gedurende de eerste fase van het toernooi in Groenlo en Bredevoort. Zij lieten zich verspreid over de Achterhoek ook nadrukkelijk zien tijdens de vele side-events die in verschillende gemeenten door volleybalverenigingen en andere sportorganisaties georganiseerd waren. Projectmanager en tevens toernooidirecteur Lonneke Slöetjes was eveneens bij de ondertekening aanwezig. “Ik ben trots op dit WK en hoe we als provincie Gelderland het volleybal hebben gepromoot. Het Achterhoeks Volleybal Masterplan gaat ons helpen om de legacy van dit succes voort te zetten.”

Interlands en toernooien

Belangrijk onderdeel van het Achterhoeks Volleybal Masterplan vormt de toezegging van de Nevobo dat er in de komende jaren meer (inter)nationale wedstrijden en toernooien in de Achterhoek georganiseerd worden. “Daarmee blijft de Achterhoek ook de komende jaren verzekerd van (inter)nationale topwedstrijden in de regio. Goed voor de uitstraling van de sport en een belangrijke impuls voor een duurzaam volleyballandschap”, aldus Pascal Kamperman, namens Achterhoek in Beweging.

Achtergrond AVMP

Om te voorkomen dat de daling van het ledenaantal van de Nevobo in de Achterhoek onomkeerbaar wordt, heeft Achterhoek in Beweging samen met de Nevobo en Sport ID, het Achterhoeks Volleybal Masterplan ontwikkeld en het WK Volleybal Dames 2022 als momentum aangegrepen om te zorgen voor een krachtig volleyballandschap in de Achterhoek.

Aan de hand van vier thema’s willen de samenwerkende partners het Achterhoekse volleyballandschap verduurzamen. Dit zijn: kader en clubontwikkeling, breedtesport en stimulering, talentontwikkeling en topvolleybal/evenementen.

Doelstellingen AVMP

Binnen die thema’s zijn door de partners doelstellingen geformuleerd. Zoals een open samenwerking tussen volleybalverenigingen creëren zodat ze met elkaar samenwerken aan zaken als opleiden, kennisdeling, begeleiding en uitwisseling. Daarnaast moet het Masterplan de volleybalverenigingen zowel organisatorisch als sportief versterken en de kwaliteit van het trainersaanbod verbeteren, omdat goede trainers zorgen voor tevreden spelers waardoor ze langer bij de vereniging blijven. Het aantal volleyballers behouden voor de verenigingen waarbij de focus ligt op de jeugd is eveneens een doelstelling.

Professionals versterken clubs

Om die doelstellingen mede te realiseren worden in de Achterhoek twee volleybalprofessionals aangesteld die vanuit twee clubs andere volleybalverenigingen gaan ondersteunen. Skopein Wivoc uit Winterswijk en Rensa Family Orion uit Doetinchem zijn de eerste twee zogeheten ‘Superclubs’, een programma van de Nevobo om het volleybal in Nederland structureel te versterken. Seesing Flex Longa’59 uit Lichtenvoorde en HEVA VCV uit Varsseveld volgen vanaf januari 2023. De professionals zijn in dienst bij Sport-ID en worden gefinancierd door alle partners in het Achterhoeks Volleybal Masterplan. Volgens Maurice Tepperik, directeur van Sport-ID is het belangrijk dat het plan vanuit een brede samenwerking ontstaan. “En dat is ook meteen het sterke van dit initiatief. Zeker in de sport gaan verenigingen elkaar de komende jaren nodig hebben. De samenwerking tussen sportbond, regio en volleybalverenigingen die verankerd ligt in dit plan vormt daar een toekomstbestendige basis voor.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-18 08:35:25


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.