De Dag van de Accordeon bij Boogie Woogie

Boi Foi Toch, Rowwen Hèze, Hennie Vrienten en Herman Brood, De Dijk en het harmonica-achtige muziekinstrument, de bandoneon dat vrijwel iedereen zich herinnert toen Maxima als bruid van koning Willem-Alexander haar tranen wegpikte. Wat ze met elkaar gemeen hebben is het accordeoninstrument dat bij uitstek het symbool is van oude culturen in nieuwe muziek. De verhalen zie je voor je wanneer de accordeon bespeeld wordt.

Op zaterdag 5 november 2022 organiseert Boogie Woogie -instituut voor kunst en cultuur- in samenwerking met de Winterswijkse Accordeonvereniging (WAV) en de Aaltense Accordeonvereniging (Con Forza) de Dag van de Accordeon. De dag vindt plaats bij Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 in Winterswijk en begint om 14.00 uur.

Instrument met een scala aan mogelijkheden

De accordeon is een muziekinstrument dat vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de aerofonen wordt gerekend. Het complete en bijzonder veelzijdige instrument voelt zich thuis in zowat alle muziekstijlen; klassiek, musette, pop, klezmer, balkanmuziek, tango of Zuid-Amerikaanse stijlen. Alle reden voor een nadere kennismaking.

Play-In, workshop

Tijdens de dag kan iedereen die al accordeon speelt of dit in het verleden heeft gedaan meedoen aan een Play-In. De Play-In wordt geleid door Wil Plas, docent accordeon bij Boogie Woogie. Er is ondersteuning van ervaren orkestleden en uiteraard wordt de muziek, twee composities geschikt voor divers niveau, van tevoren toegestuurd. Op deze manier is het voor iedere muzikant fijn om mee te spelen en is een goed resultaat een zekerheid. Nog belangrijker is het samen muziek maken en het gezellig hebben met elkaar. De rest komt dan vanzelf, aldus Boogie Woogie.
Voor gedreven accordeonisten voor orkestleden van de WAV en Con Forza.is er een speciale workshop.

Film en samen eten

Vanaf 16.30 uur zijn er filmfragmenten te zien waarin de accordeon schittert in diverse muziekstijlen. Om 18.00 uur is er tijd om gezamenlijk te eten. Iedereen die dat wil kan hierbij aansluiten. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Afsluitend concert in concertzaal

De Dag van de Accordeon wordt er afgesloten met een concert om aan ‘en publiek’ te laten horen wat er bereikt is. Het concert begint om 20.00 uur en het programma bestaat uit de tijdens de Play-In ingestudeerde stukken en wordt aangevuld met werken die worden uitgevoerd door de accordeonverenigingen Con Forza uit Aalten en de WAV uit Winterswijk.
De toegang is gratis. Wel is er de mogelijkheid om een vrije gift na afloop te doneren.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-18 05:52:04


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.