Voedselbank mist ‘het perfecte product’ van dit moment

– De overlevering doet geloven dat boerenkool het lekkerst is wanneer de vorst er overheen is geweest, maar de oer-Hollandse groente wordt nu al geoogst. De goedkope kool leent zich perfect voor de voedselbank, maar in Doetinchem is hij nog lang niet te bekennen.

Dat de vorst eerst over boerenkool heen moet, is volgens de Wehlse biologische boer Erik Smeenk een verouderd fabeltje. “Door de vorst wordt het zetmeel in boerenkool omgezet in suikers, waardoor de kool inderdaad zoeter wordt. Maar dat gebeurt ook al door koudere nachten, die sowieso richting het najaar plaatsvinden.” Daarnaast zijn er tegenwoordig ook rassen die meer suikers bevatten en dus van zichzelf zoeter zijn.

Voedselbank wil graag boerenkool

Bij de voedselbank in Doetinchem staan ze te popelen om de Hollandse groente, maar het is nog nergens in de kratten te vinden. “En dat terwijl het een gezonde groente is, waar je een goedkope maaltijd mee kan bereiden. Het is een perfect product voor in de voedselbank”, zegt Jan Radstake, coördinator van de Voedselbank Doetinchem.

Laat die boerenkool maar binnenkomen, graag!

Johan Radstake, coördinator Voedselbank Doetinchem

Maar als je een duur product ontvangt in je kratje bij de voedselbank, heb je toch ook een maaltijd? Zo simpel is het niet, volgens Radstake. “Vergeet niet dat de maaltijd altijd nog moet worden aangevuld. Bij boerenkool zijn dat aardappelen, een relatief goedkoop product.”

Daarom zou het perfect zijn voor in hun assortiment. “Maar wij geven alleen weg wat wij binnenkrijgen. En daar hoort de kool helaas niet bij.” Hoe dat zit? De groente doet het aan het begin van het seizoen nog veel te goed op de veiling en in de winkels. “Wij ontvangen het pas wanneer het niet verkocht wordt of als een kweker het niet meer kwijt kan”, legt Radstake uit.

Gebrek aan groente

Het is voor de voedselbank überhaupt een uitdaging om aan verse groenten te komen. “Gelukkig werken wij in Doetinchem samen met een zorgboerderij die verse groenten aan ons leveren”, vertelt Radstake. Maar nu de herfst is aangebroken, slinkt het aanbod. De winter is daarbij een uitdaging. En juist groenten zoals boerenkool zijn belangrijk, vanwege de vitamines.

Geschreven door Beau Woerts, Omroep Gelderland op 2023-10-24 18:22:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.