Vierde plan voor cultuurkwartier is aan de Spoorstraat: ‘Het beste voor de Winterswijkers’

– Het stuk verpauperde gebied tussen winkelstraat Weurden en de Spoorstraat blijkt na drie andere onderzochte locaties toch de beste locatie te zijn voor een nieuw Winterswijks cultuurcentrum. Tegenover de oude bibliotheek (huidig Die Grenze) kan volgens wethouder Sandra Metaal op de parkeerplaats een compleet nieuw gebouw voor cultuur verrijzen. Dit vierde plan is er gekomen nadat er al een ontwikkelingsplan voor cultuur en wonen op de plek van leegstaande winkelpanden aan het Weurden klaarlag, maar dit financieel veel te duur werd.

“In het huidige pand van Boogie Woogie knapt cultuur Winterswijk uit de voegen”, zegt wethouder Sandra Metaal over waarom het allemaal was begonnen. “Het was een enorme puzzel, maar de puzzelstukjes vallen met dit plan op de plaats.” Het betekent dat de samenvoeging van Boogie Woogie, de bibliotheek en de WUh (Winterswijkse Uitdaging huis) bij schouwburg De Storm komt te vervallen. Het is nog maar twee maanden geleden dat het college met die optie kwam. “Het gezamenlijk gebruik was minder dan we gedacht hebben. Het gebouw moest uitgebreid worden en daarvoor een deel van de parkeerplaats opgeofferd worden, terwijl De Storm die ruimte niet kan missen.” Daarbij vinden Boogie Woogie, de bibliotheek en WUh dit vierde plan, nieuwbouw aan de Spoorstraat aantrekkelijker.

“Een enorme puzzel, maar de stukjes vallen met dit plan op de plaats.”

Het vierde plan omvat de ontwikkeling van het gebied gelegen tussen het Weurden, de Spoorstraat, de Roelvinkstraat en de Dingstraat. 3300 vierkante meter cultuurgebouw aan de Spoorstraat dus, wat de raad gevraagd heeft, en op de plaats van het huidige Boogie Woogie staan 26 luxe appartementen ingetekend. “Dat is nog niet geheel zeker of die er gaan komen. Voor het pand ligt inmiddels een aanvraag van Bond Heemschut om het te behouden als gemeentelijk monument. Dat ombouwen tot appartementen kan een optie zijn.”

Extra parkeerdek

De parkeerplaatsen aan de Spoorstraat verhuizen naar de overkant van de Dingstraat naast Supermarkt Plus. Omdat daar aangrenzend bouwplannen aan de Weverstraat zijn van De Woonplaats, is een extra parkeerdek nodig. “De parkeerplaatsen liggen gunstig zodat het winkelende publiek het Weurden kiest de winkelstraten van Winterswijk in te gaan”, wijst wethouder op een tekening aan.

Vierde plan voor cultuurkwartier is aan de Spoorstraat: ‘Het beste voor de Winterswijkers’ – Foto: Eveline Zuurbier

In tegenstelling tot het eerdere te dure plan blijft de kop van het Weurden plaats houden voor winkels. “Er is belangstelling voor winkeloppervlakte. Van buiten Winterswijk heeft men interesse.” Winkelstraat Weurden krijgt met dit plan weer een boost en gemeente Winterswijk kan profiteren van een subsidie van de nationale Impulsaanpak Winkelgebieden.”

Combinatie van cultuur en betaalbaar wonen

Over wat het nieuwe plan gaat kosten, kan wethouder nog niets zeggen. “De financiële consequenties hebben we nog niet in kaart. Er komt opbrengst uit de verkoop van appartementen boven de winkels, wat het financieel interessanter maakt. “Boven de winkels zijn 40 kleine betaalbare appartementen voor jongeren, waarvan we denken die nergens anders in Winterswijk te kunnen realiseren omdat de grond- en bouwprijzen dat niet toelaten. Dit totaalplan in het gebied is het verhaal geworden van een maatschappelijke opbrengst. Dit meewegende is deze investering het beste voor de Winterswijkers.”

Het plangebied waar cultuurcentrum Wooow onderdeel van uit gaat maken. – Foto: Eveline Zuurbier

Op 1 juni is tijdens het politieke forum is er meer uitleg over het collegeplan. Het politieke forum vindt op een andere locatie plaats, namelijk de Zonnebrinkkerk. De raad behandelt het ontwikkelingsplan voor de Spoorstraat, Weurden en de Dingstraat op 29 juni.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-26 12:13:34


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.