Vervanger in opspraak geraakte John Berends bekend

– Henri Lenferink wordt tijdelijk de commissaris van de Koning in Gelderland. Minister Hugo de Jonge heeft de PvdA’er aangesteld tot het onderzoek naar de beschuldigen aan het adres van de huidige commissaris is afgerond.

John Berends legde zijn functie neer in afwachting van het onafhankelijk onderzoek. De commissaris is beschuldigd van wangedrag: volgens de Gelderlander heeft hij woede-uitbarstingen en zou hij schelden tegen ambtenaren.

Twintig jaar burgemeester van Leiden

De 66-jarige Lenferink betrad in 1986 de politiek als gemeenteraadslid in Arnhem. Vanaf 1994 was hij daar tevens wethouder van (onder andere) volkshuisvesting, monumentenzorg, archeologie, stadsvernieuwing en financiën. In 2003 stopte hij in Arnhem en werd hij burgemeester van Leiden. Vorige maand kwam er een einde aan zijn twintigjarige loopbaan als burgervader.

De Gelderse politiek stemde woensdagmiddag unaniem in met een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van Berends. In februari wil de provincie dat klaar hebben. Berends is tot die tijd niet aan het werk.

Geschreven door Gerwin Peelen, Alexander Liethof, Omroep Gelderland op 2023-09-27 20:10:32


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.