Vernieuwde Smokkelroute met fietstocht

DINXPERLO – “Iets aan te geven?” Dat was vroeger de normale vraag als je de grens over ging. Als je ‘iets’ bij je had, dan probeerde je bij het “nee” zeggen of schudden zo onschuldig mogelijk te kijken. Als je dat niet kon dan was je de klos. Op zondag 26 mei wordt rond Dinxperlo de vernieuwde Smokkelroute geopend. Dit gebeurt met een fietstocht.

De stichting Achterhoek Toerisme heeft in samenwerking met de Achterhoekse gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek, Tourist Info Isselburg, Heimatverein Anholt en Heimatverein Suderwick een fietstocht de Smokkelroute nieuwe elan gegeven. De tocht start vanaf het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo en de route is te volgen via bordjes, een GPX-bestand (te downloaden via achterhoek.nl/Smokkelroute) en met de brochure, die zowel in het Nederlands als Duits verkrijgbaar is. De fiets-Smokkelroute is 49 kilometer en in te korten, in lussen te fietsen. Onderweg zijn er controleurs en smokkelaars.

Vernieuwde Smokkelroute met fietstocht – Foto: Omroep Gelderland

Smokkelroute

De Smokkelroute is een bewegwijzerde fietsroute door het grensgebied van Voorst, Dinxperlo, Anholt, Megchelen en Gendringen. In dit gebied werd veel gesmokkeld, wat veel verhalen en anekdotes opleverde. Deze zijn te beluisteren via 10 QR-codes langs de route en online na te lezen. Online vind je naast deze verhalen nog meer smeuïge smokkelverhalen. De fietstocht van 49 km, die ingekort kan worden in lussen van 33 km (lus Oude IJsselstreek) of 17 km (lus Dinxperlo), gaat zowel over verharde fietspaden als onverharde wegen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-08 17:53:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.