Verlies voor Winterswijk: te weinig vrijwilligers en een te laat ingediende subsidie, dus sluit Leger des Heils

WINTERSWIJK – Niet genoeg vrijwilligers en geen gemeentelijke subsidie voor een inloopvoorziening voor onder meer de zogenaamde ‘warme buurthuiskamers’. Die twee zaken maken dat het Leger des Heils de locatie aan de Spoorstraat sluit. Daklozen zijn nu aangewezen op Iriszorg in Doetinchem waar voor opvang wordt gezorgd voor Achterhoekers die dakloos zijn geraakt. Mensen die om meerdere redenen armoede en eenzaamheid ervaren worden onder meer verwezen naar welzijnsorganisatie Klim-op of voor professionele hulpverlening van het Leger des Heils regio Oost. Die is stand-by.

Het nieuws is hard aangekomen bij welzijnswerkers in Winterswijk. Leander Grooten van Klim-Op, een welzijnsorganisatie met christelijke roots, reageert op social medium LinkedIn: ‘het Leger heeft een lange historie, maar blijkt in Winterswijk niet meer de toekomst te hebben’. Hij zegt de waarde van het ‘goede’ sociale werk via zijn eigen rol maar al te goed te kennen en wil samen met het Leger des Heils kijken naar mogelijkheden voor de vrijwilligers die zich elke dag inzetten voor de bezoekers die er komen. Regio-ofiicier Elzo Edens gaf aan dat er onvoldoende vrijwilligers zijn en het erg moeilijk is nieuwe aanwas te krijgen. De andere reden is het geld. Het Leger des Heils in Winterswijk kwam niet in aanmerking voor een subsidie.

Die aanvraag kwam vorig jaar 31 mei bij de gemeente Winterswijk binnen. Het betreft een nieuwe aanvraag voor inloopvoorzieningen ‘een warme buurt’ en voor ‘warme kamers’, zo laat een woordvoerder van de gemeente Winterswijk weten. Voor inloopvoorzieningen zat 34.000 euro in de subsidiepot van Winterswijk en die is snel opgeraakt. “Nieuwe aanvragen voor ons, zoals die van het Leger des Heils, sluiten achter aan de rij. We hadden geen subsidiegeld meer beschikbaar voor het Leger des Heils.” Verder verklaart de gemeente Winterswijk dat het tijdelijke noodfonds Energiecrisis dat Winterswijk in het leven had geroepen, een streep heen gegaan. Sinds tijdens de behandeling van de gemeentebegroting vorig jaar november dat Winterswijk fikse tekorten had, zijn subsidies fiks verlaagd of is er een streep door gezet. Er ging dus ook een streep door de opgestelde opgave Winterswijk Armoedevrij in 2040. Winterswijk heeft voor armoedebestrijding een stuk minder geld beschikbaar.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-05 14:03:27


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.