Vergeten verhaal van verzetsheldin Tante Riek wordt tot leven gebracht

WINTERSWIJK – Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog de leider van één van de grootste verzetsorganisaties in ons land. Heleen Kuipers-Rietberg uit Winterswijk, beter bekend als Tante Riek. Duizenden mensen werden door het werk van deze verzetsorganisatie uit Duitse handen gehouden. Nu komt er ook een theatervoorstelling over het leven van Tante Riek.

“Het idee om een voorstelling te maken over het leven van Tante Riek is ontstaan toen 75 jaar vrijheid gevierd zou worden in 2020”, zegt Willem Naaijkens van toneelvereniging T.O.E.P. die het toneelstuk gaat uitvoeren. “Door corona is het stuk toen niet opgevoerd en op de plank blijven liggen. Wij vonden het als vereniging te belangrijk om er niets mee te doen.”

Inmiddels is de toneelvereniging uit de buurtschap Kotten bij Winterswijk al een aantal maanden druk aan het repeteren. “Een aantal vrouwelijke speelsters kreeg al tranen in de ogen toen ze het stuk rond kerst voor het eerst lazen”, zegt Naaijkens. “Met name door de toevoeging van ‘Heleentje’, de dochter van Tante Riek, merk je dat het stuk echt bij mensen binnenkomt.”

'Cool om te doen'

De 11-jarige Carly Nijenhuis mag Heleentje spelen. Het is voor haar de eerste ervaring op een groot podium. “Dat je zo’n grote rol mag spelen is wel cool om te doen”, vindt Carly. In één van de scenes zien we Heleentje op het orgel spelen dat in de woonkamer staat. “Eigenlijk mag dat niet van mijn moeder”, vertelt Carly. “Daarna hadden we een scene waarbij ik samen met mijn broers de tuin moet opruimen. We doen een bladgevecht, maar dan wordt moeder een beetje boos.”

Volgens Naaijkens kun je in de voorstelling de worsteling van Tante Riek als moeder en verzetsstrijdster goed terugzien. “Die gaat over heel veel grenzen heen. Aan de ene kant wil ze rekening houden met haar gezin, maar aan de andere kant ook met mensen die haar hulp nodig hebben”, legt Naaijkens uit. Tante Riek overleed op 27 december 1944 in concentratiekamp Ravensbrück. “De weg daarnaartoe en hoe ze tot bepaalde besluiten komt, is in het stuk heel goed neergezet.”

Leren over Tante Riek

Ook op de basisschool van Carly in Kotten wordt er aandacht besteed aan het theaterstuk en leert haar klas over de geschiedenis van Tante Riek. “Ze heeft veel mensen geholpen en is na haar dood heel beroemd geworden. Dat is best interessant om te weten”, vindt Carly. “Die verbinding tussen het theaterstuk en haar klas vind ik heel mooi”, zegt Naaijkens. “Het is zo knap hoe Carly daar mee omgaat, hoe sterk kan een kind daarin zijn.”

Struikelsteen

Later dit jaar moet er, op initiatief van Naaijkens, ook een struikelsteen komen voor Tante Riek. Deze moet komen te liggen voor haar voormalig woonhuis aan de Willinkstraat. “We hebben hier een aanvraag voor gedaan bij de gemeente en de stichting Stolpersteinen heeft ook haar goedkeuring gegeven”, zegt Naaijkens.

“Tegenwoordig kun je niet alleen een struikelsteen laten plaatsen voor joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn overleden, maar ook voor mensen die veel betekend hebben voor bijvoorbeeld het onderduiken of het verzet.”

De komende weken wordt er nog druk gerepeteerd voor het theaterstuk dat in mei in Winterswijk is te zien. “We zijn druk bezig om de muziek met het koor in te studeren, het decor is nog niet af, dus we hebben nog een behoorlijke klus te klaren”, aldus Naaijkens.

Kijk naar een reportage:

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek op 2024-04-16 12:40:09


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.