Provincie wil komende vier jaar 100 keer een dorpendeal sluiten ter verbetering van de leefbaarheid

REKKEN/ARNHEM – Provincie Gelderland wil de komende vier jaar 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. Hierin maken inwoners en gemeenten afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie zet 17 miljoen euro in voor de Dorpen- en Wijkendeals.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: ‘In onze dorpen en wijken komt de provincie tot leven. Maar die leefbaarheid staat onder druk als verenigingen en voorzieningen verdwijnen. ‘Als de basisschool sluit wordt het stil’ horen we vaak. Met de Dorpendeals willen we de dorpen en wijken levendig houden en zorgen dat mensen elkaar blijven ontmoeten.’

Ontmoeten en verbinden

In de Dorpen- en Wijkendeals werken inwoners, buurtverenigingen en ondernemers samen om de (sociale) verbondenheid in dorp of wijk te vergroten. Er zijn al een aantal Dorpendeals gesloten. Zoals met het buurtschap Rekken in de Achterhoek. Met de Dorpendeal worden er woningen voor jongeren gebouwd tegen het leegstaande café, runnen vrijwilligers een kruidenierswinkeltje en wordt de Kerk op ’t Kip een B&B op de pelgrimsroute van Münster naar Utrecht. Voor de uitvoering van de Dorpendeal hebben vrijwilligers in Rekken de 1e Dorpscoöperatie van Gelderland opgericht.

Van basisschool tot dorpshuis

Andere voorbeelden die de leefbaarheid glans hebben gegeven zijn de zorgcoöperatie en de BMV in Mariënvelde, de school die in Halle Heide een gemeenschapshuis werd. Kerken die niet langer gebruikt worden en dus vrijkomen kunnen getransformeerd worden naar sociaal gemeenschappelijke voorzieningen voor een dorp of een wijk.

Naar elkaar omkijken

Vreugdenhil: ‘Gelderland is een provincie waar mensen naar elkaar omkijken. Betrokken zijn. En samen het verschil maken. Met de Dorpen- en Wijkendeals geven we initiatieven van vrijwilligers een duwtje in de rug en houden we Gelderland leefbaar voor iedereen’

Leefbaarheidsalliantie

De komende vier jaar wil de provincie in totaal 100 Dorpen- en Wijkendeals afsluiten. Initiatiefnemers kunnen een subsidie van maximaal 400.000 euro aanvragen. De Leefbaarheidsalliantie helpt gratis bij het opstellen van een projectplan. Meer informatie: www.gelderland.nl/wijkenendorpendeals.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-16 09:07:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.