Verdwijnen hertenkampen voer voor enquête in Lochem

– Hertenkampen moeten verdwijnen na 2014, vindt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Maar wat moet er dan met de vele hertenkampen in de regio gebeuren? Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord is een enquête gestart over de invulling van het hertenkamp in Lochem.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Nadine van Soest van de belangenvereniging. Tekst gaat verder onder de audio.

De discussie of een hertenkamp wel of niet diervriendelijk is, is nog niet uitgesproken. Dat snapt Nadine van Soest – van de belangenvereniging – wel. “Aan de ene kant kan ik het besluit wel begrijpen. De herten hebben namelijk een goed leven daar. Maar aan de andere kant is het ook niet van deze tijd dat ze in gevangenschap leven.”

Maatschappelijke functie

Hertenkampen hebben een belangrijke maatschappelijke functie, meent de belangenvereniging. Van Soest: “We horen uit de omgeving hoeveel plezier de hertjes brengen. In de buurt is een tehuis voor ouderen. Zij worden in hun rolstoelen naar het hertenkamp gereden en beleven daar erg veel plezier aan. En vergeet ook de kindjes niet die er zo graag komen.”

Door middel van de enquête willen ze kijken wat er met het kamp moet gebeuren. “Het kan een speelplek worden, er zou woningbouw kunnen komen. Maar er komen ook andere suggesties binnen zoals een kinderboerderij, een bijentuin of een voedselbos”, vertelt Van Soest.

Afmaken of steriliseren

Je vraagt je ongetwijfeld af wat er met de herten gaat gebeuren die er nu leven. “De mannetjes gaan afgemaakt worden, om ze te laten verdwijnen”, legt Van Soest uit. De vrouwtjes blijven blijven, zodat de populatie langzaam af zal nemen. Daarna mogen er geen nieuwe herten meer toegevoegd worden. Het afmaken van de mannetjes is overigens niet verplicht. Dat moeten de hertenkampen zelf bepalen. Steriliseren is ook een optie.

Minister Adema zei begin dit jaar in een debat dat hij snapt dat mensen het jammer vinden. Hij noemt dat het “Bambi-gevoel.” Maar volgens hem horen dam- en edelherten in de bossen te leven. Hun leven in de hertenkampen zou ze veel beperkingen geven.

Welke dieren blijven wel?

Herten staan vanaf volgend jaar niet meer op de zogenoemde positieflijst met dieren die als hobby- of huisdier gehouden mogen worden. Dierenweiden en kinderboerderijen zullen overigens niet helemaal verdwijnen. Alpaca’s, lama’s, ezels, schapen, geiten en kamelen blijven wel op de lijst.

Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2023-08-18 15:00:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.