Twee platanen gekapt voor groener centrum: nog hekken om het pleindeel

LICHTENVOORDE – Afgelopen weekend zijn twee platanen aan de Varkensmarkt omgezaagd en verwijderd. De wortels van deze twee bomen drukten het straatwerk omhoog. Dat is mede ontstaan door de hoge waterstand die de klinkers opdrukten. De platanen konden daarom niet blijven staan voor de vergroening van dit centrumdeel. Lichtenvoorde wil het centrum groener en beter beschermd maken tegen klimaatverandering. Er zijn al geveltuintjes aangelegd en gevelbeplanting aangebracht in de Rentenierstraat en in de Korte Rapenburgsestraat.

Het pleintje van de Varkensmarkt wordt ook aangepakt. Al was het alleen al om het struikelgevaar van de boodschappende mensen te voorkomen. Na het omzagen van de twee platanen wordt daar een zogenaamde bloemscherf geplaatst. Dat is een grote plantenbak die grenst aan de huidige looppaden over het pleintje. In die grote bloembak wordt een variatie aan planten geplant. In de brede rand komen zitplaatsen. Daar hebben ondernemers en omwonenden om gevraagd. Volgens de centrumondernemers is dit het begin het centrum aantrekkelijker, kleurrijkers en gezelliger te maken. En in een groene omgeving voelen bewoners en bezoekers zich prettiger. Het straatmeubilair mag ook meer uitnodigender.

Het pleintje is niet het enige dat groener en gezelliger wordt. Ook verderop op de Varkensmarkt en in de Rentenierstraat tot en met de Ganzenmarkt wordt het groener.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-29 12:16:17


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.