Toekomst tijdperk na De Hofnar voor De Pol-gebouw nog ongewis

– Gemeente Aalten wil gemeenschaps- en uitgaanscentrum DeHofnar-De Pol helpen wanneer er steun nodig is of helpen om het trefpunt voor de toekomst ‘de goede kant op te krijgen’. Deze mededeling deed wethouder Hans te Lindert afgelopen zaterdag in de radio-uitzending van 1Achterhoek Actueel. Aan het begin van dit jaar maakte uitbater Frank Wensink via social media bekend dat hij stopt met De Hofnar in Aalten. Acht jaar geleden heette het gebouw nog De Pol dat na een faillissement in handen kwam van Stichting De Pol om met het gemeenschapshuis door te kunnen gaan. Frank Wensink kon ermee verder.

Uitbater Frank Wensink, van de concertzaal begonnen aan een afscheidstour. Er staan tot aan 1 aprilde nog drie evenementen op de agenda van De Hofnar. Daarna sluit Wensink achter hem de deuren. Het is moeilijk besluit geweest en Wensink liet toen weten dat hij door de hoge energieprijzen gedwongen werd om te stoppen. Het pand is verouderd en vraagt om verduurzaming.

Verschillende verenigingen zoals het streektheater maken gebruik van De Hofnar. Daarnaast geeft De Hofnar-De Pol de gelegenheid om uit te gaan. “De jeugd weet De Hofnar te vinden en is het een gemeenschapshuis voor Aalten” zei Te Lindert. De functie ‘gemeenschapshuis’, moet bij De Hofnar anders worden gezien als bij de buurt- en cultuurhuizen in de kleine dorpen en buurtschappen. Grotere plaatsen bieden meer mogelijkheden om af te spreken en dat is volgens de wethouder in kleine plaatsen niet het geval. Een ‘cultuurhus’ vormt daar de enige plek om elkaar te ontmoeten.

Te Lindert denkt dat wanneer er goed naar het gebouw van De Hofnar wordt gekeken er nieuwe kansen liggen. Naast het verenigingsleven, dat er nu gebruik van maakt, kan er een poppodium ontstaan. “Als je kijkt naar de keten. Daar zitten ook mooie kanten aan. De Hofnar zou voor die groep een centrale plek kunnen zijn”, aldus de wethouder. In de opzet een centrale plek voor het welbevinden van de Aaltense inwoners waarbij we moeten zorgen dat een nieuwe uitbater zijn geld kan verdienen, omschreef Te Lindert een nieuwe weg voor de nieuwe toekomst van het gebouw aan de Polstraat.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-09 15:38:42


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.