Tobias Holtman op plaats 7 kieslijst CU: “Ik wil het Haagse met het landelijke verbinden”

– De ChristenUnie heeft Tobias Holtman hoog op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in november gezet. De Aaltense CU-fractieleider gaf in zijn sollicitatie voor zijn kandidaatstelling in de Tweede Kamerlid aan, ‘op landelijk niveau het Haagse met het landelijke te verbinden’. “Ik heb me bij grote vraagstukken dikwijls afgevraagd: heeft Den Haag dit wel aan mensen in bijvoorbeeld Aalten gevraagd?”

Holtman gaf in de radiouitzending van 1Achterhoek Actueel in Den Haag de Achterhoek te willen vertegenwoordigen. “Ik heb een gesprek gehad met de CU en zij hebben mij op de 7e plek van de kieslijst gezet. De kans dat ik in de Tweede Kamer kom is aanwezig ook als de CU in de peilingen op 5 zetels blijft staan. Hoe ik mezelf in de belangstelling zet is minder van belang. Het gaat erom: je wilt de visie van de CU en bijdragen aan de antwoorden op de grote vraagstukken die er leven. Ik ben ook realistisch om te zeggen dat de kans niet super groot is om in de Kamer te komen. Daarnaast moet de CU ook werken aan de naam van onze fractieleidster Mirjam Bikker.”

Tobias Holtman is vereerd met zijn plek hoog op de kieslijst. “Ik heb zeker wat toe te voegen aan de CU. Ik heb onder meer in de jeugdzorg gewerkt en ben natuurlijk lokaal politiek actief in een beweging die ook op provinciaal, landelijk en Europees niveau actief is. ‘I’ am a man with a mission’, zegt Holtman als hij hij de hit op de radio hoort en antwoordt waarom hij juist nu in een roerige tijd met oorlogen, crisissen en polarisatie de stap naar Den Haag wil maken. “Daar lopen veel mensen op weg, maar het is nodig om in roerige tijden in te stappen. We hebben behoefte aan mensen die met hun hart regeren. Niet een kamp kiezen, maar eerst goed luisteren naar elkaar, want dan kun je echt horen welk vraagstuk er daadwerkelijk onder leeft.”

In diverse verkiezingscampagnes hekelt Holtman de bewering die vrijwil elke politicus in verkiezingstijd zegt: ‘maar wij gaan het oplossen’. “Er zijn grote problemen, die wij niet allemaal kunnen oplossen. De kracht daarvoor zit in de samenleving. Die moeten wij versterken om de problemen aan te kunnen.”

“We zijn een confessionele partij. Mensen en samenleving zijn niet zwart-wit rond het vraagstuk over de toegenomen polarisatie in de wereld. Dergelijke vraagstukken zijn te complex, maar weet: ‘we kunnen het allemaal niet oplossen, maar we kunnen er wel wat tegen doen’. Ik wil graag onderdeel zijn van het Haagse door deze wereld te verbinden met het landelijke. Dat is mijn politieke uitdaging om voor het resultaat van de CU te werken.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-23 12:06:27


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.