Teveel PFAS in natuur zwem- en visvijver Het blauwe meer in Dinxperlo: beter niet te zwemmen

DINXPERLO – De provincie Gelderland heeft een negatief zwemadvies ingesteld in verband met de aanwezigheid van PFAS in recreatieplas Het Blauwe Meer in Dinxperlo. Uit metingen van Waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er te hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen in het water. Hierdoor is er een hoog risico op gezondheidsklachten. De provincie Gelderland raadt het af om te zwemmen of om vissen te consumeren uit deze plas.

Hoge concentraties PFAS kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De aangetroffen PFAS-waarden in deze plas liggen ver boven de advieswaarden zoals deze zijn afgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor PFAS in zwemwater.

Sinds 2023 wordt er niet meer gewerkt met een zwemverbod, de zwemmer is en blijft altijd zelf verantwoordelijk. Er staan waarschuwingsborden (negatief zwemadvies) zichtbaar langs het zwemwater. Vermoedelijk wordt vanaf 30 april de bewuste zwem-locatie afgezet met lint.

De kwaliteit van zwemwater wordt regelmatig gemeten. De provincie heeft een informatiebord opgesteld bij de recreatieplas.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-29 16:06:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.