Supermarkten Winterswijk blijven tóch dicht op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag

– De supermarkten in Winterswijk blijven tóch dicht op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Het college willigde een verzoek van Albert Heijn (AH) hiervoor in en kwam met een raadsvoorstel, maar AH trok het verzoek donderdagmorgen weer in.

“We zijn begin september benaderd door de hoofdvestiging van Albert Heijn in Nederland, maar vanmorgen heeft Albert Heijn aangegeven geen gebruik te maken van de openstelling. Ook als het wel mag”, verklaarde wethouder Elvira Schepers donderdagavond tijdens de commissievergadering in Winterswijk.

Niet de handen op elkaar

Het voorstel kreeg bij de meerderheid van de fracties niet de handen op elkaar. Op de VVD na waren er meerdere bezwaren. Raadslid Jan Pleiter (Winterswijks Belang) sprak van ‘gelegenheidsargumentatie’ nu er een verzoek was binnengekomen bij het college, maar dat in 2014 al is afgesproken dat eerste kerstdag en nieuwjaarsdag niet worden genoemd als feestdagen die voor openstelling in aanmerking komen.

Ook het feit dat het college een verzoek van Action om elke zondag open te kunnen zijn eigenhandig van tafel veegde en in het geval van het verzoek van AH wél met een raadsvoorstel komt, wekte bij D66 verbazing. “Ik zie geen onderscheid, ik begrijp het niet”, zei fractievoorzitter Loes ten Dolle.

‘Niet helder op de bril’

“De Action heb ik nu niet helder op de bril, maar dat is op dit moment niet aan de orde”, reageerde wethouder Elvira Schepers. Ze noemde ‘de zondag de nieuwe zaterdag’ als het om het consumentengedrag gaat en stelde dat het niet aan het college is ‘om de zondagsrust te beschermen’.

Hoewel AH het verzoek heeft ingetrokken en beide zondagen gesloten zal blijven, buigt de gemeenteraad zich nog over het voorstel om supermarkten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag permanent een openstelling te verlenen.

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-12-09 05:51:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.