Studenten spreken nieuwe taal: ‘Helapika geen EsMa’

NIJMEGEN – Helapika, gesalu en een biba. Als je geen student bent, zullen deze afkortingen van Helaas Pindakaas (oftewel ‘jammer’), gezellig samen lunchen en bitterbal je waarschijnlijk niks zeggen. Maar in de meer Randstedelijke studentenkringen vliegen deze afkortingen over tafel.

En Marie Claire is de schuld van dat alles. En die ‘Marie Claire’ is niet eens een bestaand iemand, maar de naam die staat voor het type student waar de afko’s – afkortingen – ontstaan zijn. Ande Cremers uit Nijmegen is duidelijk geen Marie Claire met haar zachte g, maar ze raakte er wel door gefascineerd en deed er voor haar studie Taalwetenschappen onderzoek naar.

Verwarring

Het leidt nog weleens tot verwarring, weet Cremers. “Als mensen op het terras een EsMa bestellen en de ober kijkt ze glazig aan.” Ande Cremers schreef er haar bachelorscriptie over en een artikel voor taalwebsite Onze Taal. En nu is ze tegen wil en dank tot de expert gebombardeerd.

De meeste afko’s ontstonden onder studenten in de Randstad, maar inmiddels zijn ze door populaire sociale media-accounts als dehaarclipvanmarieclaire door heel Nederland bekend geworden. “In Nijmegen zie je het inmiddels ook, maar dat is vaak begonnen als een grap. Om er de draak mee te steken. Wij zeggen nu in mijn studievereniging bijvoorbeeld voor de Stadsgarderobe (waar uitgaanspubliek een kluisje kan huren, red.) de ‘Staga’.”

Nieuwe woorden

En er ontstaan nog steeds nieuwe woorden, weet Cremers. ‘Gecondo’ is in sommige kringen inmiddels normaal om bij een ‘crema’ te gebruiken. “De een vindt dat ongepast, maar het is heel erg afhankelijk van in welke kringen je je begeeft.”

Geen taalverloedering

Ande Cremers vindt het geen taalverloedering. “Nee, ik vind het alleen maar super interessant. Het heeft ook echt even geduurd voordat het in de rest van het land ook gebruikelijk werd. Ondanks dat alles zo snel gaat, blijft taalgebruik eerst toch in een beperkte kring. Ik vind het boeiend wat het zegt over je imago.”

Geschreven door Saskia van Heijster op 2024-02-19 19:38:29


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.