Sterkste mannen ter wereld strijden tegen elkaar in Groenlo

GROENLO – Vrachtwagens trekken, honderden kilo’s zware stenen verplaatsen en zware fusten sjouwen. Het gebeurde vandaag in Groenlo, een competitie tussen sterke mannen van over de hele wereld.

De Markt in Groenlo is aan de randen afgeladen vol met publiek, gezellig aan een koffietje of biertje, terwijl kolossen zich in het zweet werken. Daar moet wel bij nageadacht worden, anders gaat het fout, zegt een spierbundel uit Spakenburg: “Je moet wel weten wat je doet, anders scheur je zo je biceps af.”

Paul Rabelink uit Gaanderen haalt al sinds 2003 de krachtpatsers naar de Achterhoek. “Er zijn geen Achterhoekse of Gelderse deelnemers. We hebben best wel talent, maar de sterkste man van de wereld-competitie, de Strongman Champions League, is wel een andere categorie.” Er doen in ieder geval wel vier Nederlandse deelnemers mee.

Gesprongen oogaderen

Jaarlijks zijn er vijftien van zulke wedstrijden over de hele wereld. Aan het eind mag de winnaar met de meest verdiende punten zich de sterkste man van de wereld noemen. Wel bijzonder dat Groenlo zich tussen wereldsteden bevindt als één van de arena’s, toch? “Klopt, maar als hier niets gebeurt, dan gebeurt er ook niets. Nu wel, het is sportief met een beetje entertainment en het is goed voor de economie.”

In het verleden deed Rabelink één keer mee met truck-pulling, oftewel vrachtwagen trekken: “Dat leverde mij een liesbreuk op en gesprongen oogaderen. Ik ben er dus niet zo geschikt voor.”

Kijk naar een reportage:

Geschreven door George Borghouts op 2024-06-22T18:20:24+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.