Steeds meer starters een woning dankzij starterslening: Winterswijk verhoogt budget naar 1,5 miljoen

WINTERSWIJK – Het college van de gemeente Winterswijk stelt aan de gemeenteraad voor om een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het toekennen van startersleningen. Met dit verhoogde budget kan de gemeente nog meer starters helpen bij het kopen van hun eerste woning.

De starterslening is een steuntje in de rug voor starters die hun eerste woning willen kopen. Het is een extra lening boven op de reguliere hypothecaire lening. Hierdoor wordt een koopwoning voor starters beter bereikbaar. In 2023 kende de gemeente 20 startersleningen toe, een flinke stijging ten opzichte van de twee jaren daarvoor, toen in totaal 9 startersleningen werden toegekend. Dit komt omdat er sinds vorig jaar relatief meer betaalbare bestaande koopwoningen in de gemeente Winterswijk beschikbaar kwamen op de woningmarkt (tot € 220.000,-) ten opzichte van de jaren daarvoor.

Steuntje in de rug

“In de huidige woningmarkt is het voor veel starters moeilijk een betaalbare woning te vinden,” licht wethouder Gosse Visser toe. “De starterslening is niet zozeer dé oplossing voor dit probleem, maar wel een goede financiële steun in de rug. Het is goed om te zien dat men hier steeds vaker gebruik van maakt. We vinden het belangrijk dat ook onze jongeren zich in Winterswijk kunnen vestigen, dat proberen we met deze starterslening te stimuleren.”

Voorwaarden

De verwachting is dat de woningprijzen de komende jaren licht gaan stijgen. In de nieuwe verordening stelt de gemeente daarom voor om de maximale koopprijs van een woning te verhogen naar 275.000 euro zodat starters in aanmerking blijven komen voor een starterslening. Het maximale bedrag van de starterslening blijft 25.000 euro. De eerste drie jaar hoeft de starter geen maandlasten te betalen over deze extra lening. De hoogte van de aflossing is na deze periode afhankelijk van de financiële situatie van de starter. De aflossing vloeit weer terug in het beschikbaar gestelde budget en kan de gemeente vervolgens weer inzetten voor het verstrekken van nieuwe startersleningen.

Verhoging van het budget

In 2021 stelde de gemeente een budget van 400.000 euro beschikbaar voor het toewijzen van startersleningen. Het beschikbare budget is naar verwachting onvoldoende om voor de komende jaren startersleningen te blijven verstrekken. Daarom stelt het college de raad voor om een nieuwe verordening vast te stellen en het huidige budget te verhogen.

Besluitvorming

De gemeenteraad bespreekt de nieuwe verordening en het verzoek om het budget te verhogen op donderdag 11 april tijdens de algemene raadscommissie. Op donderdag 25 april neemt de gemeenteraad een besluit.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2024-03-27 10:15:37


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.