Sproeiverbod Waterschap Rijn & IJssel: geen water uit sloten en beken meer halen

– Waterschap Rijn en IJssel stelt vanaf morgen (vrijdag 23 juni 2023) een verbod in om water op te pompen uit beken, rivieren, vijvers en sloten. Dit verbod geldt in de Achterhoek, Liemers en een stukje van de Veluwe en Overijssel. Het verbod gaat in om 12.00 uur ’s middags en geldt voor iedereen in het werkgebied van het waterschap. Het betekent dat boeren hun weilanden en akkers niet meer mogen sproeien. Overtreders riskeren een boete. Het is de vijfde keer in zes jaar tijd dat deze regio te maken heeft met langdurige droogte.

Door het warme weer en de aanhoudende droogte dalen de waterstanden snel. Hiermee wil het waterschap problemen met de waterkwaliteit en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomen. Wie het verbod overtreedt staat een boete te wachten tot 500 euro voor particulieren, tot aan 1500 euro voor (boeren)bedrijven.

Sinds half mei is er bijna geen regen gevallen. Het is warm weer en het water verdampt snel. Dit betekent dat de waterstanden snel dalen en de waterkwaliteit slechter wordt. Op steeds meer plekken ontstaat er blauwalg. In de Ahauser Aa, net voor de landsgrens bij Buurse liggen twee beluchters om extra zuurstof in het water te blazen. Hoe minder water in de beken en sloten, hoe groter de kans op problemen zoals ongedierte, dode vissen, botulisme en blauwalg. Het waterschap wil dit zoveel mogelijk voorkomen. Ook de waterstanden op de grote rivieren zijn aan het dalen. Schepen die langer zijn dan 55 meter kunnen niet meer door de sluis in Doesburg vanwege de lage waterstand.

Voor het grondwater geldt dat het op veel plekken lager staat dan normaal voor deze tijd van het jaar, maar is nog niet zo laag dat een verbod noodzakelijk is.

Voorspelde regen niet genoeg

Het waterschap verwacht dat de regenbuien die deze week vallen zullen de droogte niet oplossen. Dijkgraaf Hein Pieper: “Als er heel veel regen valt in korte tijd, dan kan er op sommige plekken wateroverlast ontstaan. Deze overlast duurt waarschijnlijk kort. Er is mogelijk een klein en kort piekje in de (grond)waterstanden te zien. Daarna dalen de waterstanden weer. En we weten dat er aankomend weekend weer droog zomerweer is voorspeld.”

Maatregelen

Dankzij de vele regen in het voorjaar is de droogte enkele weken uitgesteld. Daarnaast heeft het waterschap samen met anderen al allerlei maatregelen genomen om het regenwater zo goed mogelijk op te vangen. De stuwen van het waterschap in rivieren en beken staan op de hoogste stand en er zijn meer dan 200 kleinere droogtestuwen geplaatst in sloten bij boeren en andere grondeigenaren. Ook zijn beken en sloten op een aantal landgoederen en in natuurgebieden anders ingericht.

Door ballen in duikers te stoppen wordt het water hogerop langer vastgehouden. – Foto: WRIJ

‘Elke druppel de grond in’

Het waterschap heeft met landeigenaren het project opgezet ‘Elke druppel de grond in’. Door contact en advies kunnen bijvoorbeeld boeren met betrekkelijk eenvoudige maatregelen zoals het plaatsen van ballen in duikers of boerenstuwen het regenwater langer vasthouden. “Zij zien dat die maatregelen positief uitpakken. Daardoor hebben zij drie weken langer dan normaal het water vast kunnen houden in de bodems.”, licht woordvoerder Annet Les de genomen maatregelen toe.

De plaatselijke hengelsportvereniging bekommerde zich in 2018 over de vissen. – Foto: Eveline Zuurbier

Oproep: houd water vast!

Het waterschap roept nog steeds iedereen op om het (regen) water vast te houden, zodat het de grond in kan. Dat kan bijvoorbeeld door regentonnen te plaatsen, de regenpijp af te koppelen van het riool en tegels te vervangen oor planten.

Zie ook onze webpagina www.wrij.nl/droogte met de actuele (grond)waterstanden, verwachtingen en maatregelen. En zie voor tips om water vast te houden: www.weetvanwater.nl

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-06-22 15:34:36


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.