Springfestijn hoopt op beter weer voor de Winterswijkse kinderen die met dit idee kwamen

– Hevige buien met onweer en wind verstoren het springkussenfestijn in het Vrijheidspark in Winterswijk. Dat festijn komt voort uit een voorstel van de kindergemeenteraad van Winterswijk. Deze raad, bestaande uit leerlingen van basisscholen in Winterswijk, pleit voor meer uitdagende speelmogelijkheden voor alle Winterswijkse kinderen. Daarbij wensen de kinderen dat de toegang en de ranja gratis zijn.

Het is deze week de derde dag dat hevige regenbuien de zomervakantie domineren. Het veld bij lunchrestaurant De Burgemeester is met dichte bouwhekken omsloten. Wie tussen de openingen in het hek kijkt, ziet dat de lucht uit alle speeltoestellen is. Er is geen kind te bekennen. Een enkeling loopt er langs, diep weggedoken in de kraag van de regenjas. Jeroen Giezenaar, exploitant van het springkussenpark: “We zijn vijf van de tien dagen open geweest. Op de maandag was dat een uur. Regen, onweer en de wind kregen de overhand en was het beter om te sluiten.”

Via de website van 100% Winterswijk zijn er tickets te bestellen zodat kinderen er kunnen spelen. “Tussen 10 uur en 12 uur is spelen geheel gratis” vertelt Giezenaar. Er is tijdens die uren een gemeenteraadslid aanwezig die een oogje in het zeil houdt. Op de dagen toen zijn luchtkussenpark open kon zijn, hebben honderden kinderen kunnen genieten. Na drie dagen gesloten te zijn geweest hoopt Giezenaar morgen (lees: vrijdag) weer open te gaan. De voorspellingen zien er beter uit.”

In de zomer doet zijn evenementenbedrijf meerdere plaatsen en gemeenten aan. In Doetinchem waren er er leuke speeldagen op de luchtkussen te beleven. De ondernemer had het plan om ook op een plek in Winterswijk de springkussens op te blazen. “Er bestonden al contacten hierover en toen kwam uit de kinderraad een soortgelijk plan. We hebben het samen kunnen realiseren.”

Het afgesloten terrein rond het kunstwerk van de oehoe. – Foto: Eveline Zuurbier

De kinderraad kwam voor het eerst in juni bijeen, deels om te leren hoe de democratie dicht bij huis werkt en hoe ook kinderen inspraak kunnen hebben. Tijdens die bijeenkomst kwamen leerlingen van verschillende scholen met voorstellen om de jeugd meer vermaak te geven in Winterswijk. Leerlingen van De Schakel hadden het beste voorstel en waren binnen het budget gebleven. Zij pleitte voor een stormbaan met springkussens en trampolines. Het project kreeg de naam Night Sight mee, genoemd naar de oehoe die in het Vrijheidspark staat. “De oehoe is sinds dit uilensoort in de Steengroeve voorkomt het symbool geworden voor Winterswijk. En de oehoe heeft de eigenschap dat hij zijn kop 270 graden kan draaien. Hij kijkt zo om naar alle kinderen in Winterswijk”, was de verklaring voor de bedachte naam van het project.

Officieel zou de volwassen gemeenteraad via een motie de gehele politiek moeten bewegen een kinderraad naast de gemeenteraad te hebben, waaruit goede voorstellen komen in de beleving van kinderen. Maar burgemeester Bengevoord wilde die raadsvergadering na het zomerreces niet afwachten. Hoopvol werd naar dit pop-up park verlangd en sinds vorige week ligt het Vrijheidspark vol met springkussens, een waterbaan en een stormbaan. Maar de weergoden bederven momenteel het spelen in het park. Een teleurstelling voor veel kinderen en voor de kinderraad die dit plan gemaakt hebben.

“Het is geen mooie zomer”, zegt Jeroen Giezenaar. Een verlenging van de vergunning of op een later tijdstip de toestellen weer opblazen zit er niet in. Volgens de exploitant een nieuwe kans voor kinderen zijn, maar volgende week is het Winkieweek en dan is er volop wat te doen voor Winterswijkse kinderen. En dat is precies wat de kindergemeenteraad graag wil: activiteiten voor kinderen waaraan elk kind kan meedoen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-08-03 21:24:26


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.